Kontraktúra

Üdvözlöm! 1996-ban egy autóbalesetben nyakcsigolyatörést szenvedtem, aminek következtében lebénultam. Az éveken át tartó spasztikus állapotot végül egy 2003-ban beültetett intrathecalis baclofen pumpával sikerült enyhíteni. A hosszan taró görcsös állapotnak köszönhetően azonban a térdhajlatomban kisebb, a bokámban (achilles, talp) nagyobb fokú izommerevség tapasztalható a mai napig. Gyógytornász heti kétszer, masszőr heti egyszer jár hozzám. Érdeklődni szeretnék, hogy ezeken kívül mit tehetnék állapotom javulása érdekében. Válaszát előre is köszönöm, Renáta

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza kontraktúra témában

Kedves Renáta!

A panaszok hátterében valószínűleg a tartós inaktivitás miatt kialakult elváltozás azaz az izmok kötőszövetes átalakulása (kontraktura) állhat. Ennek oldására az izomlazítók nem alkalmasak. Amennyiben életvitelét ezek a panaszok befolyásolják az esetleges narcosisban végzett kimozgatás, vagy orthopedus által kivitelezett inhosszabító műtét segíthet. Amennyiben valóban spasticitás azaz kórósan fokozott izomtónus áll fenn (ez fizikalis vizsgálattal dönthető el) , akkor a Baclofen dózisának emelése, esetlegesen egyéb izomlazító hatású gyógyszerek (benzodiazepinek) jönnek szóba.

Tisztelettel: Dr. Siró Péter neurológus

Kérdés: 2008. június 18., 19:27; Megválaszolva: 2008. június 18., 19:27
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Nolicin mellékhatása
Fülcsengés
Agydaganat ?
Agyi MRI eredmény illetve fülzúgás
Lábfájdalom,alvászavar.