Szklerózis multiplex - mi utalhat a súlyosság fokára?

kedves Doktornő, Családunk egyik fiatal nőtagjánál szkleózis multiplexet diagnosztizáltak. Az első tünetek fél évvel ezelőtt jelentkeztek, látási(látótér) problémái voltak ill. vannak. Az elvégzett MR vizsgálat az SM téynyét igazolta, ill. a gerincvíz megnövekedett fehérje értéke úgyszintén. Az orvos azt mondta, h a betegsége súlyosabb, mint hogy kezdetben vélték. Azt szeretném megkérdezni, hogy erre mi az, ami utalhat-mármint a súlyosság fokára és ez pontosan mit takarhat? Valamelyik lelet eredménye? A kislánynak más tünete jelen pillanatban nincsen, tanul, egyetemre jár. Befolyásolhatja-e a betegség esetleg a tanulmányait? várom mielőbbi szíves válaszát, üdvözlettel [email protected]

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a sclerosis multiplex témában

Kedves Kérdező! Nem tudom mia lapján gondolták, hogy súlyosabb a betegsége, mint azt kezdetben hitték. A leletek alapján igazolódott az SM, de ha jól értem, akkor újabb tünetek nem jelentkeztek, illetve a korábbiak sem súlyosbodtak. A vizsgáűlati eredmények igazolták ugyan az SM diagnózisát, de a betegség súlyosságáról csak a betegség lefolyása kapcsán lehet nyilatkozni. Lehet benignus lefolyású, ami azt jelenti, hogy enyhe tünetek időnként, igen ritkán jelentkeznek, de lényeges, súlyos, maradandó károsodáshoz nem vezetnek, illetve lehet sajnos a másik lehetőség is, hogy súlyos, gyakori állapotrosszabbodás, vagy folyamatos rosszabbodás alakul ki. Ezt előre, a leletekből megmondani nem lehet. Az értelmi képesség romlását nem befolyásolja az SM, tanulmányaiban nem fogja zavarni ebből a szempontból.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. augusztus 18., 11:02; Megválaszolva: 2010. augusztus 20., 12:30
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szklerózis?
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés