• Nem ismer meg a nagymamám

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A nagymamámnak tíz évvel ezelőtt volt egy agyvérzése. Egy idő óta már nem ismer meg engem, anyukámat viszont igen (velem ritkábban találkozik) néha vannak tisztább periódusai, de sokszor alig ismeri meg a családtagokat is. Gyakran menne, hogy meglátogassa az édesanyját, aki már régen meghalt. Gyakran szédül. Mit tehetnénk, hogy egy kicsit javítsunk az állapotán és tudjunk még vele beszélgetni? Előre is köszönöm a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a agyvérzés témában

        Kedves Kérdező!

        Attól tartok, hogy a nagymamájára vonatkozó részletesebb adatok ismerete nélkül csak általánosabb választ tudok adni.

        Kérdésében említette, hogy a nagymamájának agyvérzése volt. Az agyi érkatasztrófák járhatnak érelzáródással illetve vérzéssel, ezeket összefoglalóan  angol szóval stroke-nak nevezzük, magyarul gutaütésnek. Eredettől függetlenül -nem teljesen pontosan- az agyvérzés, agylágyulás, agyérgörcs szavakat is használják a betegség leírására. A stroke általában bizonyos betegségek, úgymint magasvérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség, érelmeszesedés szövődményeként jelentkezik.

        Ezekre a betegségekre jellemző, hogy ha nem megfelelően kezelik őket, közvetlenül is ronthatják a magasabb agyi működéseket (gondolkozás, memória stb). Az agyunkban a különböző funkciókért felelős idegsejteknek (érzés, mozgás, látás) adott helye van. A stroke így közvetlenül érintheti a beszédért, mozgásért felelős agyi területeket,   ilyen módon is romolhatnak a szellemi funkciók. Ahogy említette az agyvérzés tíz éve volt, és ha jól értem a szavait a probléma nem azóta áll fenn, így az sem kizárt, hogy az agyvérzéstől függetlenül jelentkező szellemi hanyatlással állunk szemben, ilyen lehet például az Alzheimer kór.

        Véleményem szerint akkor segít legjobban a nagymamáján, ha odafigyel az alapbetegségeinek a gondozására: rendszeres otthoni vérnyomásméréssel, vércukorméréssel és az adatok feljegyzésével sokat segíthet a kezelőorvosának abban, hogy a legoptimálisabb terápiát találja meg a beteg számára. Egy neurológiai átvizsgálás, ami áll egy fizikális vizsgálatból és beszélgetésből, illetve a neurológus által szükségesnek tartott eszközös vizsgálatokból (koponya CT,   nyaki nagyerek Doppler vizsgálata, laborvizsgálatok stb.), segíthet a betegségek azonosításában, amelyek kezelésével a beteg szellemi teljesítménye javítható vagy legalább a hanyatlás lassítható. Az átvizsgálás végeztével - ha szükségessé válik - a megfelelő szakrendelés (dementia, cerbrovascularis stb) veszi gondozásba a beteget, így a kezelést a továbbiakban az adott betegségre specializált orvosok tudják biztosítani.

        Leírása szerint nagymamája időnként tájékozatlanul viselkedik. Az ilyen epizódok száma csökkenthető, ha sikerül kialakítani egy a beteg állapotát is figyelembe vevő napi és heti ciklust (adott időpontban étkezés, fekvés, kelés, TV, házimunka stb.). Mindenfajta változás elősegítheti a zavartság kialakulását. Sokszor segíthet, ha a beteg előtt mindig van óra, naptár, ha a beteg programjait feljegyezzük számára és valamilyen látható helyen hagyjuk a teendők listáját és néhány fényképet az őt körülvevő személyekről  (hűtőszekrényen, üzenőfalon).

        Tisztelettel: Dr. Siró Péter, neurológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-03-14 22:46:36; Megválaszolva: 2011. július 27., 16:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: