• MR vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 27 éves nő vagyok, kb.egy éve zsibbad a jobb kezem, szinte állandóan és mostanában sok minden ki is esik belőle. Túl vagyok egy Koponya és nyaki gerinc MR vizsgálaton. Aminek az eredménye: "Az agy állományán belül bal oldalon a cella media mögött látható szoliter fokozott jeladású góc" "Szoliter góc bal oldalon hátul a parietalis lebenyben." A kérdésem az lenne hogy pontosan mit is takar ez? Mostanában sokat fogytam, rossz a vérképem is. Már elég régóta vannak problémáim (2003)de az orvosok csak arra derítettek fényt, hogy vérszegény vagyok, és ezzel az ő részükről be van fejezve. Az MR vizsgálatokra csak most küldtek el. A véleményét szeretném kérni, hogy mire készüljek. Köszönettel

        WEBBeteg szakértő válasza a koponya MR témában

        Kedves Kérdező!

        A jobb kéz zsibbadása valószínű, hogy nem központi eredetű, azaz nem az agy illetve a gerincvelő elváltozásai miatt alakul ki. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kezet ellátó ideg nyomódik a csukló vagy a könyök magasságában, ezt ENG (elektroneurographias) vizsgálattal lehet igazolni vagy izárni. Emellett ha ez negatív a SSEP (somatoszenzoros kiváltott válasz) vizsgálat segíthet abban, hogy megmutassa a károsodás helyét. A koponya MR-en leírt elváltozás a fehérállomány károsodását írta le, melynek oka lehet gyulladás vagy keringészavar, de lehet, hogy velszületett és már születése óta ott van. Ezek elhelyezkedésül alaján a tünetkért nem tehetők felelőssé. További vizsgálatokat beszélje meg kezelőorvosával.

         

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-26 12:40:46; Megválaszolva: 2010. február 26., 12:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: