• Örökölhető-e a daganat hajlam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Első gyermekem a nyakán köldökzsinórral illetve oxigén hiány miatt 2, 4, 6apgar értékkel született 2 éves koráig fejlödésében nem volt gond. Majd születésnapja után járás problémái jelentkeztek és a háttérben medulloblastoma típusú agydaganatot találtak nála 4 hónap után elvesztettük. Szeretnénk másik gyermeket vállalni és ezért szeretném megkérdezni, hogy a terhesség elött javasolt-e valamilyen genetikai vizsgálat? Ha igen, milyen tipusú illetve mennyiben kerül.?

        Válaszukat elöre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a agydaganat témában

        Kedves Kérdező!

        A medullobalstomas betegek génállományának vizsgálata során többféle eltérést is kimutattak a normális génállományhoz képest, de ezek leggyakrabban újonnan keletkezett elváltozások, azaz nem öröklődnek. Mivel nincs egy adott gén, melynek átvitele biztosan a betegség kiaklulásához vezet, ezért nincsenek genetikai tesztek sem, melyek ezeket kimutatnák. Néhány olyan öröklődő szindróma van (többféle betegség és elváltozás együttes jelenléte), melynek a genetikai háttere ismert és melyekben a medulloblastoma nagyobb gyakorisággal fordul elő. Érdemes lenne egy genetikai szakrendelést felkeresniük, ahol ezzel kapcsolatban részletesebb felvilágosítását tudnak adni.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-10 18:20:52; Megválaszolva: 2010. február 10., 18:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: