MIért én?

SM?

Kedves Doktornő/Dokto Úr.

Lehet, hogy szokványos az én problémám, de azért szeretném kikérni a véleményét. 40 éves nő vagyok több mint 20 éve élem a migrénesek mindennapjait. 10 évvel ezelőtt született egy kisfiam. 2002-ben kiderült, hogy sok inzulint termel a szervezetem ezért Merckformin 850 kapok napi 2/1 tbl. Sajnos 2005-ben epekő műtétem volt, majd 2006-ban mind a méhemet, mind a két petefészkemet eltávolították nagy mióma és sok endometriózis cyszta miatt. 2008-ban annyira megfájdult a fejem, hogy a látásomat rövid időre elvesztettem. Az ügyeletere érve 180/110 volt a vérnyomásom, ahol a sürgősségire vittek. 1 hétig voltam korházban közben ct-t végeztek amely 2 cm foltot mutatott az agyam jobb oldalán. Ezek után infúziókat kaptam 5 napig, majd megkaptam a zárójelentést, melyen az volt agyi infarktus. Az MR vizsgálat kimutatott a jobb oldalon occipitalisan a kamrarendszer síkja felett egy 1 cm FLAIR szekvenciában gazdag területet, valamint számos 3-8 mm jelgazdag gócokat a periventricularis fehérállományban. Gyógyszerket kaptam: Tritace, Merckformin, Concor Cor, Aspirin Protect, Sibelium, Quamatel, Crestor. Miután a fejfájásaim továbbra sem múltak pszihiáterhez küldtek aki még gyógyszert írt nekem fel: Cypralex, Cymbalta, Xanax. Igaz már nem voltak mindennaposak a fájdalmaim, de visszamentem az orvoshoz aki felírt még Divascant, Bilobilt, Klimovitot, és KliminSlim tbl-t, és elküldött újabb MR-re. Az eredmény: A periventricularis fehérállományban számtalan 2-15 mm Flair sequentiában jelgazdag góc van, mely a demyelinisatio jele. Kedves Doktornő normális ami velem történik? Nagyon várom a válaszát.
Tisztelettel Ádámné.

Dr. Bessenyei Mónika válasza demyelinisatio témában

Kedves Kérdező!

Nem igazán értem a kérdését. A magas vérnyomás következtében több szervben lévő kiserek falában is olyan változások mennek végbe, amelyek következtében az adott területen romolhat a keringés, és ez az agyban kis ér eeredetű demielinizatiohoz vezethet, mely a fehérállományi idegpályák burkának károsodását jelenti és nem egyenlő az SM-mel. A fejfájás ettől függetlenül alakulhatott ki. Kicsit sok gyógyszert szed, ezek közül nem mind szükséges. Beszélje ezt meg kezelőrvosával.

Kérdés: 2009. december 10., 18:29 ;Megválaszolva: 2009. december 10., 18:29
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
demyelinisatios betegség
Tisztelt Szakértő! 2014.02.hó kettős látással kerültem kórházba, ami kb. 1 hónap alatt elmúlt. MR felvételen demyelinisatios betegségre...
Neurológiai eredmény
Kedves Doktornő! Lenti eredményt kaptam ma az MRI vizsgálatom után. Mivel csak jövő héten megyek vissza kontrollra így nagyon hálás lennék ha...
Sclerosis multiplex - lehet kezdeti...
Tisztelt Doktornő! Szeretném a véleményét kérni, hogy lehet-e ez sm kezdeti státusza, vagy utalhat-e bármire? Kullancs vérvétel alapján...
MRI kielemézében kérem segítene...
A külső és belső liquor-terek megtartott tágasságúak. A középvonal nem diszlokált. Bal oldalon a nyúltvelő területén 3mm-es, T2 súlyozott és...
Sclerosis multiplex lehet vagy nem?
Tisztelt Doktor Ur/Nö! 2001 karacsonyan hirtelen a jobb kezemen 3 ujj teljesen elgyengült, a kis, gyürüs, es mutato.Nem lebenult, nem elzsibbadt, hanem...