Szédülés és vashiány

kedves doktornő! én egy 26éves lány vagyok.nekem mér 2 éve vannak szédüléses problémáim.vannak olyan napok, hogy nagyon szédülök, mintha egyik oldalra dőlnék.van, mikor az ágyban fekve forog velem a világ.de olyan is volt már, hogy tv nézés közben hirtelen fellépő szédülés miatt mozognom kelett.-ez többször előfordul.volltam fül-orr gégésznél, belső fül mr vizsgálaton, volta neurológiai vizsgálaton, pontosan nem tudom mit vizsgálltak, szines zsinórokat tettek a fejemre, de ott is rendbe volt minden.pszihésen is vizsgálltak az is rendben volt.az mr-vizsgálaton a fejemben sem találltak semmit.végül a fül.orr gégész azt mondta, hogy meniere szindrómám van.a háziorvosom szerint vas hiányom van, és ez okozza, azt hogy az agyam egyik fele nem kap elég oxigént a vas hiány miatt, ezért szédülök, és dőlök az egyik felemre.lehet sokáig vas hiányom? a vashiány tényleg okoz ilyen fajta problémát? hallottam különféle tornákrol is.lehetséges ilyen sokáig tartó vashiány.és ilyen tünetekkel járhat? ha a belső fül gyulladásban van, az is okoz ilyen problémát? a háziorvosom szerint, a belsőfül mr nem mutatja ki a gyulladást.valahogy meg lehet állapittani? válaszát nagyon köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza szédülés témában

Rohamokban jelentkező, forgó jellegűmszédülést valóban a Meniére-betegség okoz. Ennek kezelése, követése fül-orr-gégész szakorvos, és audiológus együttes feladata. Ez amiatt is fontos, mert halláspanaszok kialakulásához is vezethet.

Azonban a testhelyzetváltoztatáskor felépő, hirtelen szédüléses rohamok az úgynevezett benignus pozicionális vertigóra jellemzők. Ezt bizonyos provokációs gyakorlatokal diagnosztizálható, amikor a beteget hirtelen mozdulattal, adott testhelyzetbe billentik. Nem tudom ilyen vizsgálata volt-e. Ebben az esetben a tornagyakorlatok amik használhatnak.

A vashiány okozhat ilyen panaszt, de nem kifejezetten ilyen jellegűt. Laborvizsgálattal kideríthető a vérszegénység súlyossága, kiválasztható a megfelelő kezelés. akezelés során ismételtvérvételekkel a kezelés hatékonysága is követhető.

WEBBeteg szakértő
Dr. Piros Zsuzsanna
Kérdés: 2009. december 19., 21:26 ;Megválaszolva: 2009. december 19., 21:26
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
MR vizsgálat eredménye
Vertigo szédülés, fejbőr zsibbadás
Szédülés rohamok mitől lehetnek?
Koponya MR
Szédüléses panasz