Sclerosis multiplex erős gyanúja

Jó napot kívánok tisztelt doktor urak/nok!  

Szeretném segítségüket kérni. A problémám a következo: Úgy egy másfél hónapja arra ébredtem reggel, hogy nagyon szédülök. Az óramutató járásával ellentétes irányba "forgott a világ". Eloször túl nagy jelentoséget nem tulajdonítottam neki ám amikor már olyan intenzívvé vált hogy fel sem tudtam kelni az ágyból, elkezdtünk aggódni. Tünetmentességhez közeli, elviselheto állapotot csak a jobb oldalamra fordulva tudtam elérni. Járás közben is jobbra döntve tudtam csak tartani a fejemet hogy ne szédüljek elviselhetetlenül. Végül kórházba mentünk ahol az idegosztályra fektettek be, miután a koponya CT vizsgálaton liquor keringési zavart állapított meg a doktor úr. Agykamra tágulatot látott és agyödémacsökkento gyógyszert kaptam az elso hétben. Majd késobb keringésjavítot. (ekkor senki sem tudta mi a diagnózisom) Beutaltak egy másik város, Szolnok kórházában lévo MRI vizsgálatra. Ennek leírásában ezek állnak: az agy területén több, átlagosan 3mm átméróju góc található, melyek felvetik a demyelinisatio lehetoségét, ám a gócok morfológiája nem teljesen sclerosis multiplexnek megfelelo. Agykamra tágulat látható mely nem feltétlenül kórós. A jobb belsofül fedettsége látható, valószínüleg ez magyarázhatja a beteg panaszait. Ezzel felküldtek egy 3. városba Budapestre egy másik idegsebészhez, hogy megvizsgálja az
MRI eredményét. O nem találta veszélyesnek a dolgot és füll-orr-gégészeti eredeture tette a panaszomat. De ajánlotta hogy lumbáljanak meg. Ez megtörtént, lecsapoltak 20 ml gerincvelofolyadékot. Ezt elküldték egy 4. városba Pécsre, ennek az eredménye 2 hét múlva érkezett meg, tökéletesen negatív. Vagyis normál immunértékeket mutatott. Azóta hazaengedtek, hogy állítólag tünetmentes vagyok. Noas ez nem fedi a valóságot. CSak enyhültek a tünetek. Azóta audiologiai és vestibuláris vizsgálatom is volt, mind a ketto normális eredményt hozott, betegség nincs... Ma pedig beszéltem kórházi orvosommal aki ideggyógyász, és azt mondta hogy elképzelheto hogy sclerosis multiplexem van annak ellenére hogy a lumbálás ezt nem támasztotta alá, és az MRI sem állítja biztosan. Most pedig hazabocsátottak és nagyjából az a helyzet hogy arra kell várnunk, hogy mikor jönnek elo újjabb szédüléses tünetek és akkor próbálnak meg lépni. Elkezdett fájni a nyakam is a felso résznél és néha fejfájásba csap át. Eloször ezt annak tudtam be hogy rengeteget feküdtem a megszokott életvitelemhez képest. Ám az orvosom azt mondta hogy összefüggésben lehet a fennálló betegségemmel. És felvetett egy másik betegséget is ami a mitokondriummal kapcsolatos, bár mint annyi mást ezt sem valószínusítette túlságosan.

Önök mit gondolnak mennyire valószínu az SM?
Nem kéne esetleg elmennem egy teljesköru otoneurólógiai vizsgálatra?
Esetleg további vizsgálatokat végezni az SM-re?
Egyébként én egy 20 éves fiú vagyok, sportoltam, foiskolára jártam és egyáltalán nem nevezném magam beteges típusnak. Nem tudom ezek mennyire számítanak...

Válaszukat elore is hálásan köszönöm, üdvözlettel, Dávid!

WEBBeteg szakértő válasza sclerosis multiplex témában

Kedves Dávid!

Valójában a tünetei és a leletei alapján legnagyobb valószínűséggel én is inkább a belső fülben lévő egyensúlyozó szerv bántalma következményének tartanám a szédülését. A koponya MR-en nem írtal le olyan helyen lévő gócot, amivel a szédülése magyarázható lenne. A gócok elhelyezkedése nem típusos SM-re, ami az SM diagnózisához szükséges. Jó irányban indul el, ha részletes otoneurológiai vizsgálatot forszíroz. Emellett javasolnám még VEP vizsgálat elvégzését, illetve ha közben újabb tünetek nem jelentkeznek, akkor 1 év múlva újabb MR elvégzését SM protokoll szerint, ami ha új góc, vagy gadolíniumot (kontrasztanyag) halmozó góc jelenik meg, akkor inkább felveti SM gyanúját, mint az eddigi eredmények. Addig is úgy kezelném, mint belső fül eredetű szédülést, melyre jó hatású a betahistin.

WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. november 19., 16:45 ;Megválaszolva: 2009. november 19., 16:45
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Sclerosis multiplex
Szklerózis multiplex?
Kedves Doktornő/Úr! 4 évvel ezelőtt látóideg gyulladást kaptam sok vizsgálaton vettem részt, de pontos diagnózist nem tudtak felállítani....
E és B vitamin egyszerre?
Üdvözlöm! A következő dilemma miatt terveztem endokrinológushoz fordulni. Hét éve benigus formában zajló Szklerózis Multiplexem kordában...
betegség 71
Tisztelt Doktorur! Jelenleg 4 hónapja vagyok tudatában Szklerozis multiplex betegségemnek. A betegség első sub után stagnált nálam, állapotom...
SM beteg vagyok-e
Tisztelt Doktornő. 2014.01.16-án voltam SM protokoll szerinti koponya MR vizsgálaton, a következő leletet kaptam: Mindkét oldalon frontoparietalisan...