Tüneteim

Tisztelt Dr. Bessenyei Mónika
A mai napon neurológusom bizonyossággal megállapította az SM betegséget. Természetesen elhiszem amit ő mond, de ettől függetlenül megosztanám önnel a tüneteimet. Jelenleg 21. életévemben járok. 12 éves kórom óta megmagyarázhatatlan izületi problémákkal küszködök. Néha elvizesedett a térdem is. 18 éves koromban vizelési panaszok jelentkeztek, rá egy évre a bal szemem fokozatos romlása, mely néha jobb néha rosszabb, de ezek a javulások óránként változhatnak. Terhelés függő, teljesen jól sose látok vele. Nem homályos látás, inkább érzékenyebb a világos színekre. Úgy egy másfél évre rá jelentkeztek a vizelet, -széklet tartási gondok, mára már inkább úgy fogalmaznék, hogy a tartási reflex teljes hiánya. Ezt követően úgy fél évvel ezelőtt jelentkeztek az egyensúlyzavarok illetve járási nehézségek. Csukott szemmel egy helyben állva is eldőlök. Nagyjából ez a lefolyása a tüneteknek. Vannak visszatérő tünetek is, mint bizonyos testrészek állandó zsibbadása (bár eddig ez csak bal lábszáram bal oldalával fordult elő) , fejfájás. Ezek általában 2 héten át folyamatosan tartottak, Egy ideje nem fordultak elő és nem is volt túl gyakran. A járási nehézség is terhelés függő, ha lefekszem 20 percre, jól tudok sétálni és a szemem is sokkal jobb. Én megértem, hogy az MR nem hazudik és kiváló orvosok foglalkoztak vele, de véleményem szerint nem egyeznek meg az interneten olvasható SM tünetekkel. Mind a látási, mind a járási gondok terhelés függőek. Pihenés után mindig jobb. Néhány tünetet kihagytam a sorból, mint a kontrollálhatatlan lábremegés, amint megfeszül a lábizmom, vagy a lábfejek túlérzékenysége akár már a hideg vízre is. Elnézést kérek, ha nagyon össze-visszára sikerült a levelem, igyekeztem pontosan leírni a panaszokat. Válaszát ismét előre is köszönöm!
Tamás

Dr. Bessenyei Mónika válasza sclerosis multiplex témában

Kedves Tamás!

Az MR lelet és a tünetei alapján lehet szó SM-ről. Az SM-ben is előfordulhat napszaki ingadzoás a tünetek súlyosságában. Időnként ronthatja a képet esetleg kapcsolódó Myasthenia gravis is, melyre ez a fluktuáció jobban jellemző. Próbálja elfogadni az orvosa véleményét, bármilyen nehéz is és bizakodóan nézni a jövő elé.

 Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kérdés: 2009. október 14., 13:11 ;Megválaszolva: 2009. október 14., 13:11
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Sclerosis multiplex
Szklerózis multiplex?
Kedves Doktornő/Úr! 4 évvel ezelőtt látóideg gyulladást kaptam sok vizsgálaton vettem részt, de pontos diagnózist nem tudtak felállítani....
E és B vitamin egyszerre?
Üdvözlöm! A következő dilemma miatt terveztem endokrinológushoz fordulni. Hét éve benigus formában zajló Szklerózis Multiplexem kordában...
betegség 71
Tisztelt Doktorur! Jelenleg 4 hónapja vagyok tudatában Szklerozis multiplex betegségemnek. A betegség első sub után stagnált nálam, állapotom...
SM beteg vagyok-e
Tisztelt Doktornő. 2014.01.16-án voltam SM protokoll szerinti koponya MR vizsgálaton, a következő leletet kaptam: Mindkét oldalon frontoparietalisan...