Sclerosis multiplex lehet vagy nem?

Tisztelt Doktor Ur/Nö! 2001 karacsonyan hirtelen a jobb kezemen 3 ujj teljesen elgyengült, a kis, gyürüs, es mutato.Nem lebenult, nem elzsibbadt, hanem semmi erö nem volt benne.elöször zsibbadasnak indult, de az erzes kesöbb elmult, csak a gyengeseg maradt.Nem tudtam kanalat megfogni, egy csipeszt összenyomni, a körmöm levagni körömcsipesszel, nem tudtam összezarni az ujjaim stb. A CT felvetle negativ volt, de az orvosom kert egy sürgös MRI vizsgalatot, amely mar mutatott elterest. A következö lett az eredmeny. Az oldalkamrak elülsö szarvanal min. leuocoaraiosis lathat. Bal oldalon parientalisan a feherallomanyban egy nagyobb kb. 2 mm-es es frontalisan nehany pontszerü jeldus goc lathato.Jobb oldalon a sulcus centralis környezeteben szinten lathato a a T2 es protonos valamint a FLAIR tipusu felveteleken nehany kisebb jeldus goc. Velemeny: Mindket oldalon apro demyelinisatios gocok. Ezekutan kerültem szakorvoshoz, aki nem mondta ki, de nem is cafolta, hogy esetleg SM betegseg lenne. Agyertagitot kaptam, Trentalt, es lassan, fokozatosn visszatert az erö az ujjaimba. Azonban meg azelött, hogy egyaltalan foglalkoztam volna ezzel a beteseggel, es meg mielött az ujjaim elgyengültek, mar több tünetem is volt, amire nemigen volt magyarazat.Pl. ugy ereztem mindig, mintha bogar maszkalna rajtam, de semmi nem volt ott.Nagyon sokszor elgyengült föleg a jobb karom, es labam. Allandoan faradtnak ereztem magam, es nagyon sok izomgörcsöm volt, nemcsak a labamban, hanem a testem sok reszen. 2000 ota MPS betegsegem is van, ezert elküldtek egy belsö Ultrahangos szivvizsgalatra, amely azt akarta volna megallapitani, hogy esetleg az agyban levö elvaltozasok nem kis verrögöktöl szarmaznak-e, de az eredmeny, azonkivül, hogy az egyik billentyüm nem zar rendesen, negativ volt.Ez a betegsegem azota szinten van, nem rosszabbodik. 2003-ban az addig mindig alacsony vernyomasom hirtelen megvaltozott, egy ejjel rosszul lettem, es kiderült, hogy a vernyomasommal is baj van, elötte mar ket hettel ereztem, hogy valami nem "stimmel", de nem tudtam mi. Azota vernyomascsökkentöt szedek, es Betalocot, valamint Frontint, es erdekes modon az ideggyogyasz szakorvos irt fel nekem Zoloftot, de nem vagyok depresszios, csak ha jol emlekszem a serotonin keves a szervezetemben? 1 honap mulva a MRI ugyanezt a kepet mutatta, eleinte havonta jartam ellenörzesre, kesöbb mar csak felev mulva, aztan ez megszünt azzal, hogyha tünetem van, csak akkor menjek. Ilyen tünetem nem volt, cdak azok az aprobbak, amiröl irtam. most Ausztriaban lakom, itt elkeszitettek egy uj MRI felvetelt, sajnos mivel nemetül van igen keveset ertek belöle, de a jeldus gocrol megint emlites törtenik, es a vascularis kifejezes is jelen van, ami ha jol tudom gyulladasos folyamatot jelent. Nincsenek ijesztö tüneteim, csak a bogarmaszas, ahogy en nevezem, az izomgörcsök, es az altalanos faradtsag, ami nagyon hirtelen jön Mindezek mellett soha egy pillanatra sem estem ketsegbe, meg a rossz ujjaimmal is dolgoztam, egy percig nem voltam tappenzen, nem vagyok kepzelgös tipus, de azert neha csak bennem van a kerdes, vajon mi lehet ez? Kerem mielöbbi valaszat Hangodi Iren

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza demyelinisatio, sclerosis multiplex témában

Kedves Irén!

A betegség letünetinek leírása és az MR leírás alapján véleményem szerint nincs scelrosis multiplex-e. A leírt jeldús gócok a leírás alapján is vascularis eredetűek, azaz kisérbetegség talaján alakultak ki. Ez azt jelenti, hogy a kiserekben olyan szerkezeti változások következnek be pl. cukorbetegség vagy magas vérnyomás kapcsán, melyek következtében az ér ellátási területében romlik a keringés és károsodik a szövet, jelen esetben az idegpályák illetve azok burka. Az izomgörcsök és az izomgyengeség, mely a végtagokat érinti gerinc eredtű is lehet, én ezirányban is végeznék vizsgálatot. Emellett kalcium és magnéziumhiány is okozhatja görcseit, ezeket meg lehet próbálni pótolni. A rendszeres gerinctorna, gyógytorna is segíthet lazítani az izmokat. Próbálja meg ezeket.Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. szeptember 09., 21:34; Megválaszolva: 2009. szeptember 09., 21:34
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
szklerózis ?
Szép napot 42 éves férfi vagyok a napokban neurológián ásitási problémák miatt eeg majd AD EEG vizsgálatot csináltak kiegészítve Baep...
demyelinisatios betegség
Tisztelt Szakértő! 2014.02.hó kettős látással kerültem kórházba, ami kb. 1 hónap alatt elmúlt. MR felvételen demyelinisatios betegségre...
Neurológiai eredmény
Kedves Doktornő! Lenti eredményt kaptam ma az MRI vizsgálatom után. Mivel csak jövő héten megyek vissza kontrollra így nagyon hálás lennék ha...
Sclerosis multiplex - lehet kezdeti...
Tisztelt Doktornő! Szeretném a véleményét kérni, hogy lehet-e ez sm kezdeti státusza, vagy utalhat-e bármire? Kullancs vérvétel alapján...
MRI kielemézében kérem segítene...
A külső és belső liquor-terek megtartott tágasságúak. A középvonal nem diszlokált. Bal oldalon a nyúltvelő területén 3mm-es, T2 súlyozott és...