láb érzéketéensége

Kedves Bessenyei Doktornő!

Köszönöm szépen a választ. MR ill. CT vizsgálatok történtek, milyen gyakran szükséges megismételni? Az említett adatok 2007. decemberben készült felvételek eredményei. Az ENG vizsgálat is megtörtént idén májusban. Az súlyos fokú carpalis lakagút szindrómát jelzett mindkét kézfejen, de a lábak tökéletes eredményeket hoztak. Sajnos már a fizo és fizikoterápiák nem segítenek. Az idegsebész véleménye az MR vizsgálat után: Bal vállmozgás kifejezetten kötött, fájdalmas. A bal váll crepitál. Bo. C.6. distalis hypaesthesia. Bo. epicondylus med. et lat. humeri nyomásérzékeny. Mérs. anxietas. Ezen panaszok arthrosis jellegűek. L gerinc Shobet 16 cm. Ágyéki csigolyák kypothizáltak. Egyenlőre idegsebészeti beavatkozást még nem tartok forszírozandónak. A bal láb 1, 5 cm-rel végkonyabb, mint a jobb alsó végtag.

Meg tudná magyarázni még a következő dolgoaka is?

Status: A C és L gerinc kifejezetten érzékeny. C gerinc mozgásai fájdalmasak kp. korlátozottak. Nyaki gerincmozgások beszűkültek, vállak crepitálnak. Ujjakon Heberden csomók. Lumb. gerinc kp. korlátozott, csigolyák kypothizáltak. L gerinc Shober 16 cm. Mkét oldali vállizület mozgásai beszűkültek, fájdalmasak. Antalgiás tartás, kímélő sántítás. Bal ishiadikus kilépés érzékeny. Bal alsó végtag izomzata kissé sorvadtabb. Bal csípő végpontokon fájdalmas. Lasegue 45 fok.

Komoly dologról lehet szó?

Köszönöm.

Dr. Boros Miklós válasza ENG témában

Kedves Kérdező!

Az idegsebész által leírt vélemény nem súlyos, inkább mivel többféle izület és testrész érintett, ezért okozhat komolyabb fájdalmat, mozgásnehezítettséget. A CT-ét és MR-et csak a tünetek kifejezett rosszabbodása esetén szoktuk ismételtetni pl. vizelési zavar, végtaggyengeség, a korábbiaktól eltérő jellegű fájdalom. Az idegsebész a váll, a csípő, a térdek izületi mozgásainak beszűkülését írja le, melyek kezelése reumatológus feladata. A súlyos fokú carpalis alagút szindróma műtéti indikáció, további fennállása a kéz izmainak sorvadásához,, gyengeségéhez vezethet. Az izületi panaszokra a gyógyszertárban készített antiflogisztikus pakolás jó hatású lehet éjszakára felhelyezve, illetve jó fájdalomcsillapító a gyógyászati segédeszköz boltokban kapható TENS készülék is, melyet ideggyógyász írhat fel. Keressenek fel reumatológust és próbálják meg a pakolást és a TENS-t, hátha mérsékli a tüneteket.Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kérdés: 2009. szeptember 09., 21:07; Megválaszolva: 2009. szeptember 09., 21:07
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
ENG vizsgálat
Üdvözlom. 2 honappal ezelott zsibbadt a bal lábam szára. Az ideggyogyasz beutalt elektrofiziologiai laborba ENG vizsgalatra. Nagyon kellemetlen volt es...
ENG lelet
Tisztelettel.Eng eredményem kétoldali carpalis alagút szindróma.motoros axonalis polyneuropathia jelei. An.medinusok distalis motoros és sensoros...
ENG vizsgálat
Jó napot kivánok.Én járási nehézségekkel küzdök, nagyon boltozatos a lábam, ezért felkerestünk egy orvost aki, ENG vizsgálatra küldött, azt...
ENG vizsgálat eredménye
Jó napot! Bal karom éjszaka zsibbad, mostanában már napközben is.ENG vizsgálatot végeztek rajtam, és az eredményre lennék kiváncsi, hogy ezek a...
ENG
Nagyon szépen koszönöm a válaszát előző kérdésemre.ENG vizsgálatot javasolt, ezt nem ismerem. Milyen vizsgálat ez pontosan? Lehet hogy maradandó...