reménykedő

Tisztelt doktornő! Egyszer már kértem Öntől tanácsot, most ismét szeretném megtenni. Lassan 1 éve spasticus torticollisban szenvedek, melyet valószínűleg Wilson kór váltott ki. Azért írtam, hogy valószínűleg, mivel ebben a kérdésben még az orvosaim között sincs egyetértés. Ugyanis nincsenek tipikus Wilsonos tüneteim, a májam rendben van, az agyamban találtak fémlerakódásra utaló neurodegeneratív elváltozásokat, illetve a vérem réz szintje volt magasabb. Fél éve szedem a Metalcaptase-t. A nyaki izomgörcseimre Sirdaludot, Myderizont kaptam, de egyik sem használt. Ez az állandó nyaki görcs egyre jobban akadályoz a mindennapi életben, lassan már az utcára sem merek kimenni, mivel "rángatom" a fejem. Amikor Öntől tanácsot kértem a fizioterápiát ajánlotta, túl vagyok rajta, nem használt. Ezek után szóba került a botox injekció is. Erről szeretném a véleményét kérni, illetve még annyit, hogy ezt támogatja-e a TB. Ön szerint van-e összefüggés a Wilson kór gyanúja és a görcsös ferde nyak kialakulása között? Esetemben műtéti beavatkozás nem jöhet szóba? Tudna ajánlani egyéb gyógymódot, gyógyszert a görcsök megszűntetésére? Lát esélyt arra, hogy a görcs a Metalcaptase hatására megszűnik? Állaporomlás bekövetkezhet-e? Arra gondolok, hogy további testrészeimen is megjelenik az izomgörcs. Mostanában ugyanis a bal lábamon a lábujjak nyugalmi helyzetben mozognak. Várom mielőbbi válaszát! És köszönöm.

Dr. Csuth Ágnes válasza spasztikus témában

Kedves Kérdező!

 

A Botox kezelés jó hatású lehet, ezt a TB támogatja bizonyos centrumokba, ahová az ideggyógyászának kell utalni. Emellett benzodiazepintartalmú gyógyszerek még megpróbálhatóak az izomgörcs oldására illetve a Schanz gallér viselése nappal. Én mindenképpen megnézném a nyaki gerincét is, hogy nincs-e ott valamilyen elváltozás, amely fenntartja ezt az állapotot, illetve nyaki lágyrész UH is ajánlott lenne, ha még nem volt, nincs e ott az izmban szakadás, gyulladás. Nem tartom valószínűnek, hogy ezek a panaszok megszünnek a gyógyszer szedésére, mert nem biztos, hogy van összefüggése a Wilson kórral. A Wilson kór igazából izomgörcsöt nem okoz, inkább kényszermozgásokért felelős, mely viszont lehet a nyak és lábujjak rángása. beszékje át a dolgot újra ideggyógyászával. HA ezek a tünetek megfelelhetnek kényszermozgásnak, akkor a Botox nem fog hatni, ilyenkor a Tiapridal nevű gyógyszert szoktuk megpróbálni.

 

Üdvözlettel: Dr Bessenyei MónikaÜdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Kérdés: 2009. augusztus 08., 20:15 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 08., 20:15
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Ez lehet az SM-től?
Tisztelt Doktornő! Egy hónapja diagnosztizáltak nálam SM-et. Egy hete arra keltem, hogy homályosan látok, szemnyomáést érzek. Másnapra...
Epilepsziás görcsroham volt vagy...
Pszchiés betegség?
Radialis laesio
Külső liquortér tágulat