Tanácskérés folytatása, Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kedves Doktornő! Őszintén köszönöm, hogy válaszolt a szokványostól eltérő kérdésre. Kérem, ha van még lehetősége, akkor még egyszer foglalkozzon ezzel a kérdéssel.Szétbontva a problémákat, az első kérdéskör a látás problémája. A fiú határozatlan időre megvakul, de másfél év után, a lány okozta érzelmi hatások miatt visszanyeri a látását. Ha nem tekintjük szorosan orvosi valóságnak a másfél éves időtartamot, akkor ez lehetséges, ugye? Vagyis van ilyen, hogy valaki "időlegesen" szervi ok nélkül nem lát, majd valami miatt ez a panasz megszűnik.

A második kérdéskör a fejfásos betegség. Megértettem a válaszából, hogy ezt traumás sérülés nem okozhatta, illetve azonnal kiderülne, ha ez állna a háttérben. (Nem lehetséges az, hogy másfél év alatt annyira szivárog csak, hogy fokozódó panaszt okozzon.)  Lehetséges esetleg, hogy egy lassan fejlődő daganat okoz ilyet? Az idő folyamán egyre erősődő migrénes rohamok, hányás, az utolsó napokban kéz-zsibbadás, akaratlan kisebb izomrángások, a migrénes roham során orrvérzés?   Ha - szegény orvosokra fogva a dolgot - nem vizsgálják közben az agyat magát, csak a migrént kezelik?  

A harmadik kérdéskör a mentőben észlelt tünetek. Végig olvasva a válaszát döbbenten jöttem rá, hogy pontosan abba a hibába estem, amit nem akarok. Laikusként mindent mondani. Nem kell semmi szívfrekvencia meg vérnyomás, ha valaki barátként ül egy mentőben, halálra aggódva magát, nem fog ilyeneket figyelni, csak ha orvos. Ezt a részt átírom, illetve kiveszem a leírást, a cselekményt nem viszi előrébb, csak okoskodás.

A negyedik kérdéskör az életmentő műtét előtti vizsgálat. A fiú orvosa már felkészülten vár, a történet nem Magyarországon játszódik...Tehát van esély arra, hogy a lehető legcélzottabb vizsgálatot végezzék rajta, és azonnal. Ebben az esetben MR vizsgálat vagy CT vizsgálat a célra vezető? Milyen hosszú ideig tart maga a vizsgálat? Közben ugyanis a lány kint ül és vár. Mennyi ideig várjon szegény, míg a szerelmét agydaganat miatt kínozom és műtétre küldöm?:-)

Ha lenne kedves válaszolni, igazán örülnék neki. Köszönöm addig is, Tisztelettel: Andrea

 

 

WEBBeteg szakértő válasza fejfájás témában

Kedves Andrea!

 

Az első kérdésére a válasz: igen ritkán pszichés hatásra előfordulhat a látásvesztés, más esetben rövidebb ideig pl. 4-6 hét duzzanat okozhat ilyen panaszt, de évekig nem.

A második kérdésre lehet daganat, mely lassan nőve okoz ilyen panaszt illetve lehet egyfajta érfejlődési rendellenesség úgynevezett cavernoma, amelyből időnként kis mennyiségű vérszivárgás lehet, és ilyenkor migrénhez hasonló tüneteket provokálhat. eilyenkor a tipikus migrénre jellemző tünetek miatt előfordul, hogy csak migrénként kezelik.

A negyedik kérdéskörre válaszolva ilyen esetben először CT vizsgálat, ez jól szervezett központban, hazánkban is fél órán belül elérhető, a vizsgálat 10-30 perc, az alkalmazott technikától függően. Ha ez nem teljen informatív MR elérhető, 1-6 órán belül hazánkban, gondolom külföldön ugyanúgy.

 

Jó munkát! Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. augusztus 05., 10:13 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 05., 10:13
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Lüktető fejfájás egy pontban?
Kedves DoktorÚr, 24 éves fiú vagyok, 180 cm, 75 kg. 4 napja fejfájásom van. A fejem tetején, középről kicsit balra egyetlen egy ponton...
Agydaganat vagy valami más ?
Üdvözlöm! Sajnos nalam nem tudni mi a bibi. Igazából önzősèg ezt írni de a saját meg nyugatatasom céljából írok nektek ha még használva van...
Halánték táji fájdalom
Tisztelt Doktor úr! Feleségem fél éve tartó kálváriája miatt írok önnek. Februárban krónikus nyálmirigy gyulladást diagnosztizáltak nála...
Koponya MR lelet értelmezés
Tisztelt Doktornő/Úr! A következő leírás szerepel a koponya MR után kapott leleten. A hidban bal oldalon 2 mm, jobb oldalon fronto-basilisan 1 mm, bal...
Agydaganat?
Tisztelt Doktor Úr 30 éves férfi vagyok hipohondriás. A fejem tetején egy helyen hónapok óta érzek tompa nyilalásokat amik ha a fejemet normalisan...