Tanácskérés folytatása, Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Kedves Doktornő! Őszintén köszönöm, hogy válaszolt a szokványostól eltérő kérdésre. Kérem, ha van még lehetősége, akkor még egyszer foglalkozzon ezzel a kérdéssel.Szétbontva a problémákat, az első kérdéskör a látás problémája. A fiú határozatlan időre megvakul, de másfél év után, a lány okozta érzelmi hatások miatt visszanyeri a látását. Ha nem tekintjük szorosan orvosi valóságnak a másfél éves időtartamot, akkor ez lehetséges, ugye? Vagyis van ilyen, hogy valaki "időlegesen" szervi ok nélkül nem lát, majd valami miatt ez a panasz megszűnik.

A második kérdéskör a fejfásos betegség. Megértettem a válaszából, hogy ezt traumás sérülés nem okozhatta, illetve azonnal kiderülne, ha ez állna a háttérben. (Nem lehetséges az, hogy másfél év alatt annyira szivárog csak, hogy fokozódó panaszt okozzon.)  Lehetséges esetleg, hogy egy lassan fejlődő daganat okoz ilyet? Az idő folyamán egyre erősődő migrénes rohamok, hányás, az utolsó napokban kéz-zsibbadás, akaratlan kisebb izomrángások, a migrénes roham során orrvérzés?   Ha - szegény orvosokra fogva a dolgot - nem vizsgálják közben az agyat magát, csak a migrént kezelik?  

A harmadik kérdéskör a mentőben észlelt tünetek. Végig olvasva a válaszát döbbenten jöttem rá, hogy pontosan abba a hibába estem, amit nem akarok. Laikusként mindent mondani. Nem kell semmi szívfrekvencia meg vérnyomás, ha valaki barátként ül egy mentőben, halálra aggódva magát, nem fog ilyeneket figyelni, csak ha orvos. Ezt a részt átírom, illetve kiveszem a leírást, a cselekményt nem viszi előrébb, csak okoskodás.

A negyedik kérdéskör az életmentő műtét előtti vizsgálat. A fiú orvosa már felkészülten vár, a történet nem Magyarországon játszódik...Tehát van esély arra, hogy a lehető legcélzottabb vizsgálatot végezzék rajta, és azonnal. Ebben az esetben MR vizsgálat vagy CT vizsgálat a célra vezető? Milyen hosszú ideig tart maga a vizsgálat? Közben ugyanis a lány kint ül és vár. Mennyi ideig várjon szegény, míg a szerelmét agydaganat miatt kínozom és műtétre küldöm?:-)

Ha lenne kedves válaszolni, igazán örülnék neki. Köszönöm addig is, Tisztelettel: Andrea

 

 

WEBBeteg szakértő válasza fejfájás témában

Kedves Andrea!

 

Az első kérdésére a válasz: igen ritkán pszichés hatásra előfordulhat a látásvesztés, más esetben rövidebb ideig pl. 4-6 hét duzzanat okozhat ilyen panaszt, de évekig nem.

A második kérdésre lehet daganat, mely lassan nőve okoz ilyen panaszt illetve lehet egyfajta érfejlődési rendellenesség úgynevezett cavernoma, amelyből időnként kis mennyiségű vérszivárgás lehet, és ilyenkor migrénhez hasonló tüneteket provokálhat. eilyenkor a tipikus migrénre jellemző tünetek miatt előfordul, hogy csak migrénként kezelik.

A negyedik kérdéskörre válaszolva ilyen esetben először CT vizsgálat, ez jól szervezett központban, hazánkban is fél órán belül elérhető, a vizsgálat 10-30 perc, az alkalmazott technikától függően. Ha ez nem teljen informatív MR elérhető, 1-6 órán belül hazánkban, gondolom külföldön ugyanúgy.

 

Jó munkát! Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. augusztus 05., 10:13; Megválaszolva: 2009. augusztus 05., 10:13
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szúrkáló érzés
Homloktáji fejfàjàs
Jó napot kívánok. Amiatt kerestem fel Önt mert az utóbbi időben elég sűrűn fáj a fejem homloktájt. Voltam covidos kb 1 hónapja. Voltam már...
Agyi problema
Tisztelt Doktor Ur! 4 napja kezdodtek panaszaim. Reggel felkelve szedules fogadott, napkozben nem volt problemam,de este visszatert a szedules enyhe...
Érkereszteződés
Tisztelt Doktor Úr! Mellékelem kontrasztanyagos belső fül-, és koponya MR vizsgálatom leletét. Szédüléssel és fejfájással küzdök pár éve...
Fejfájás, pulzáló hang a fülben
Tisztelt Dr.Úr! Egy hónapja tartó fejfájással küzdök, szorító jellegű, magas nyomásérzés a fejben, időnként fejtetőbe nyilalló, gyógyszer...