Lumbalis MRI eredmény, mi a teendö?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!   

Több éve rendszeresen visszatérő derékfájásom van, idén már komolyabbra fordult, először a derekam fájt nagyon, majd a bal lábamba sugárzott le,  majd a bokámba vándorolt erős zsibbadással. Majd 2-3 napig nagyon erős görcs rángatta a lábamat naponta többször. Azóta tornásztam egy könyvből és most alig érzek fájdalmat.  37 éves 158cm magas 68kg-os nő vagyok, egészségesen táplálkozok, nem dohányzok,  nem iszok alkoholt, kávét sem. Nem szeretnék műtétet, szeretnék normális életet élni. A napokban Lumbalis MRI vizsgálaton voltam, amin a következő diagnózist adták. Kérem, írja meg mit jelent ez pontosan, mennyire komoly a baj? Abban is kérném, a tanácsát, hogy Rheumatológust vagy reflexológust keressek inkább fel? Mi használ jobban, súlyfürdőt, v. víz alatti masszázst, kell-e alkalmazni, vagy lehet-e segíteni rajta a gyógytornával, úszással?

MRI eredmény: T2 súlyozott felvételeken az alsó két korong jelszegényebb. Az L.IV.-es korong szomszédságában a csontvelőben fokozott zsírtartalom látható, ami krónikus instabilitásra utal. Mindkét magasságban látható körkörös előboltosulás, melyhez az L.IV.-es magasságban nagy, a bal oldali recessusban hosszan leterjedő, körülírtabb előboltosulás is csatlakozik. Az L.V.-ös magasságban körülírt előboltosulás nem ábrázolódott, azonban kifejezett arthrosis figyelhető meg és a bal oldali arthrosis kifejezettebb és ennek következtében bal oldalon az L.V.-ös foramen szűkebb. A myelon az L.II. aljáig követhető.      Vélemény: Degeneratív elváltozások. Bal oldali nagyméretű hernia, alatta a szimmetrikus kisízületi arthrosis, mely elsősorban a L.V.-ös forament szűkíti be bal oldalon.

Segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza gerincsérv témában

Kedves Kérdező!

A lelet szerint a bal oldali kilépő ágyéki 4 és 5 ideggyök nyomás alá került, a 4. gyök gerincsérv, az 5 gyök a kisizületek elváltozása, csontos felrakódások miatt. Véleményem szerint a műtét már csak abban az esetben jöjjön szóba, ha a fájdalom tűrhetetlen és fizikoterápiára, gyógyszerekre nem mérséklődik, illetve ha vizelettartási zavar vagy lábgyengeség lépne fel. Úszás, gyógytorna mindenképpen jó hatású. A víz alatti torna különösen. Érdemes masszázsra is eljárni. Az, hogy reumatológus vagy ideggyógyász kezeli mindegy, ugyanazokra jogosultak mindketten.Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. július 23., 15:21; Megválaszolva: 2009. július 23., 15:21
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás