Lumbalis MRI eredmény, mi a teendö?

Tisztelt Doktor Nő/Úr!   

Több éve rendszeresen visszatérő, derékfájásom van, idén már komolyabbra fordult, először a, derekam fájt nagyon, majd a bal lábamba sugárzott le,  majd a bokámba vándorolt erős zsibbadással. Majd 2-3 napig nagyon erős görcs rángatta a lábamat naponta többször. Azóta tornásztam egy könyvből és most alig érzek fájdalmat.  37 éves 158cm magas 68kg-os nő vagyok, egészségesen táplálkozok, nem dohányzok,  nem iszok alkoholt, kávét sem. Nem szeretnék műtétet, szeretnék normális életet élni. A napokban Lumbalis MRI vizsgálaton voltam, amin a következő diagnózist adták. Kérem, írja meg mit jelent ez pontosan, mennyire komoly a baj? Abban is kérném, a tanácsát, hogy Rheumatológust vagy reflexológust keressek inkább fel? Mi használ jobban, súlyfürdőt, v. víz alatti masszázst, kell-e alkalmazni, vagy lehet-e segíteni rajta a gyógytornával, úszással?

MRI eredmény: T2 súlyozott felvételeken az alsó két korong jelszegényebb. Az L. IV.-es korong szomszédságában a csontvelőben fokozott zsírtartalom látható, ami krónikus instabilitásra utal. Mindkét magasságban látható körkörös előboltosulás, melyhez az L. IV.-es magasságban nagy, a bal oldali recessusban hosszan leterjedő, körülírtabb előboltosulás is csatlakozik. Az L. V.-ös magasságban körülírt előboltosulás nem ábrázolódott, azonban kifejezett arthrosis figyelhető meg és a bal oldali arthrosis kifejezettebb és ennek következtében bal oldalon az L. V.-ös foramen szűkebb. A myelon az L. II. aljáig követhető.      Vélemény: , Degeneratív elváltozások. Bal oldali nagyméretű hernia, alatta a szimmetrikus kisízületi arthrosis, mely elsősorban a L. V.-ös forament szűkíti be bal oldalon.

Segítségét előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza gerincsérv témában

Kedves Kérdező! A lelet szerint a bal oldali kilépő ágyéki 4 és 5 ideggyök nyomás alá került, a 4. gyök gerincsérv, az 5 gyök a kisizületek elváltozása, csontos felrakódások miatt. Véleményem szerint a műtét már csak abban az esetben jöjjön szóba, ha a fájdalom tűrhetetlen és fizikoterápiára, gyógyszerekre nem mérséklődik, illetve ha vizelettartási zavar vagy lábgyengeség lépne fel. Úszás, gyógytorna mindenképpen jó hatású. A víz alatti torna különösen. Érdemes masszázsra is eljárni. Az, hogy reumatológus vagy ideggyógyász kezeli mindegy, ugyanazokra jogosultak mindketten.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 23.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Nyaki gerinc MR értelmezése
Tisztelt Doktornő! Édesapám az alábbi MR leletet kapta. Kérném szépen véleményét, hogy mi is megértsük mi van rajta. "A nyaki lordosis C. IV. punctum...
Mi a probléma a gerincemmel?
A jobb oldali űlőgumóm fájdalma egyre rosszabb, van úgy, hogy fekve is kegyetlen fájdalmat okoz. Kérem legyen kedves megnézni a képalkotó leletemet melyet...
Porckorongsérv? Teendők?
Jó napot kívánok! Az alábbi leletet kaptam MRI-ről: A lumbosacralis gerinc MR vizsgálata, sagittalis síkú T1, T2, STIR, coronalis T2, STIR, axiális T2...
Gerincsérv következményei
Tisztelt Webbeteg! Kezdődő ágyéki gerincsérvet diagnosztizáltak nálam., Derékfájdalommal jár üléskor-hajoláskor. Az utóbbi időben gyakori vizelési problémáim...
Gerincsérv MRI felvétel értékelése
Tisztelt Doktor Úr! Kérném szépen véleményét az alábbi lumbalis gerinc MRI lelet értékelésében: A lordosis íve elsimult. A csigolyatestek magassága szabályos...
Gerincsérv okozta vizelési probléma
Kedves Doktor úr! MR vizsgálattal igazolt gerincsérvem van (LV-SI között főleg bal oldali kiboltosulás) és az lenne a kérdésem, hogy ez okozhat-e gyakori...