Tourett szindróma

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Szeretnék öntől tanácsot kérni, mert nem tudom mitévő legyek! A párom 38 éves és tourett-szindrómája van! Már 10 éve vagyunk eggyütt, de nekem senki nem mondta el, csak az tűnt fel, hogy furán viselkedett és a családja is csak annyit mondott nekem, hogy bolond! Aztán kiderűlt, hogy a báttya két fia valami idegrendszeri betegségben szenved, kórházban is kezelték őket (pszichiátrián) ott tudtam meg hogy tourettről van szó.Innentől kezdve világossá vált, hogy a párom is ebben a betegségben szenved! Ők hatan vannak testvérek, de eddíg három testvér gyermekeinél jelentkeztek a tünetek, tehát már azt is tudom, hogy örökletes betegségről van szó! Sajnos már a párom viselkedése engem olyan szinten kikészített, hogy magam is orvosi segítségre szorultam! Ami ezt a problémát még tetőzi az az, hogy Szír állampolgár, és hiába is vinném orvoshoz nem beszéli a nyelvet! Ráadásul szeretnék gyermeket, mert már itt lenne az ideje 30 éves vagyok, de félek, hogy a gyermekem is beteg lesz.Kérem Önt, hogy írja le a véleményét, hogy örökletes - e a tourett és tudna -e ajánlani nekem egy arab pszichiátert, mert már nagyon elvagyok keseredve! Sajnos nekem sok nőgyógy.műtétem volt és ha sikerűlne teherbe esnem és beteg gyermekem születne abba biztosan beleőrűlnék! Válaszát előre is köszönöm

Tisztelettel: Juszfi

WEBBeteg szakértő válasza Tourett témában

Kedves Juszti!

Sajnos a Tourett szindróma öröklődő betegség, de nem egy gén hibája tehető felelőssé a betegség kialakulásáért. Számos kutatás célozza a genetikai háttér felderítését és eddig azt találták, hogy több gén hibája és különböző külső, jelenleg még ismeretlen faktor együttes hatása hajlamosít a betegség kialakulására. A férfiak gyakrabban öröklik a betegséget és a családon belüli halmozódása a betegségnek igen nagy. Manapság még nincs lehetőség a prenatalis (kora terhességben elvégzett) diagnosztikára, mivel nincs biztos genetikai háttér még felderítve. Mindenképpen meg kell fontolnia a terhességet. arab nyelven beszélő pszichiátert nem tudok Önnek ajánlani, nem ismerek.Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. július 23., 14:04 ;Megválaszolva: 2009. július 23., 14:04
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Vigil komában van a lanyom
A jövőben mire számíthatunk az...
A lányomnak lábmütét után ujraélesztést hajtottak végre aminek következtében az agy oxigén hiányba került azt pontosan hogy meddig volt az agy...
EEG folytatás
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. 6 különböző neurológus látott, ebből ketten nézték meg az EEG felvételt. Az EEG részletesebb...
EEG lelet értékelése (agyi köd)
Jó napot! 35 éves, pajzsmirigy alulműködéssel kezelt nő vagyok, alapvetően rendkívüli memóriával és gyors észjárással. Érdeklődni...
Arnold Chiari? 2.
Tisztelt Doktornő! Az előző kérdező vagyok és a leglényegesebb rész lemaradt a CT kiértékelésemről, így bemásolnám ide újra az...