Vélemény kérés

Tisztelt doktornő, Úr!

Néha fennálló szédüléses panaszaim miatt kivizsgáláson vettem részt. Amikor előjön fekve is szédülök.Csináltak egy Computeres Electonystagmographiát, melynek erdménye enyhe baloldali perifériás vestibuláris periféria, nagyfoku agytörzsi vezetési zavar lett az erdménye. Aztán voltam koponya ct-neredmény: frontálisan a fehérállományban 2-4mm nagyságu vascularis laesionak megfelelőhypodens góc detectálható.Erre az idegorvos semmit nem mondott, a nagyfoku agytörzsi vezetési zavarra azt mondta hogy ez hülyeség.Nos a különleges fül-orr gégész pedig megijesztett hogy akár agyvérzést is kaphatok, mert agylágyulásom nyomai látszanak.Felirt egy Pirabene 120mg és Betaverin 22c24mgos gyógyszert, hogyha felszedtem akkor menjek vissza s megbeszéljük a további teendőt. Megsem kérdezik sohasem hogy milyen gyógyszereket szedek még.Vérnyomás csökkentőt, Aspirin protectet, Frontint, pajzsmirigy és koleszterin csökkentőket szedek.Kérdésem megkell e ijednem ettől az erdménytől? Az egyik gyógyszer látom szédülésre van, de én nagyon ritkán szédülök.Félek hogy esetleg többet ártok magamnak ezekkel a szerekkel. Még egy nyaki erek vizsgálata lesz oda az idegorvos küldöt, majd szeptemberre kaptam időpontot. Most mindkét orvoshoz visszakellesz mennem ujból s mind a ketten mást mondanak. Akkor kinek is higyjek? Pár évvel ezelőtt volt olyan gondom hogy elzsibbadt az arcom jobb oldala, nem tudtam egy pár percig megszólalni s fájt a fejem. Akkor ct-én nem voltam csak  elktródákat tettek a fejemre.Nyugtatót  kaptam.Elküldtek a kardiológiára ott megállapították hogy nem záródnak jól a szívbillenytyüim, s azért lettem rosszul.93-ban pedig a szédüléses panaszaimat azzal magyarázták hogy kivan egyenesedve a nyakcsigolyám s nem kap mindig elég vérkeringést az agy emiatt. Azóta ezen a területen nem voltam vizsgálva.Én amugy is elég ijedős vagyok ha valami gondom van, főleg meghogy anyukám is kapott agylágyulást. A vércukrom rendben van.Válaszát köszönöm.

WEBBeteg szakértő válasza szédülés témában

Kedves Kérdező!

A CT-én leírt vascularis laesiok, a magas vérnyomás következményében kialakult kis agyi károsodások, melyek elhelyezkedésük révén a szédüléses panaszaiért nem felelősek. Az évekkel korábban lezajlott arczsibbadás-erős fejfájás egyszeri migrénes rohamnak is megfelelhet. A test- illetve fejhelyzetváltoztatásra jelentkező szédülés a belső fülben lévő  egyensúlyozó szerv fokozott érzékenységére utal bizonyos helyzetek felvétele esetén.  Ezen leletek birtokában ne aggódjon, hogy  agyvérzést fog kapni. Ha a vérnyomása rendben van, szedi az Aspirin protecetet, koleszterin szintjét normál tartományban tartják, akkor megtett mindent annak érdekében, hogy ez ne következzen be, bár  a rizikófaktorai megvannak rá. Érdemes rendszeres nem megerőltető tornát is végezni pl. úszás, kocogás, kerékpározás, mely a vérkeringésre jó hatással van. A FOG (fül-orr-gégész) által javasolt gyógyszereket, ha nem szédül nem érdemes szedni, hiszen szed anélkül is éppen eleget, és ezek nem akadályozzák meg, hogy egy esetleges stroke bekövetkezzen.

 Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. június 27., 15:17; Megválaszolva: 2009. június 27., 15:17
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
MR vizsgálat eredménye
Vertigo szédülés , fejbőr...
Szédülés rohamok mitől lehetnek?
Koponya MR
Szédüléses panasz