A kisfiúnkat nem érdekeli a külvilág

Tisztelt DoktorNo/Ur! Kisfiammal kapcsolatos problemaimmal fordulok Onhoz/Elnezest az ekezet hianyaert, Angliabol irok. Augusztusban lesz a kisfiam 3 eves, 38 hetre tervezett csaszarmetszessel szuletett 3 fiukent 10/10 apgarral. Nogyogyaszati mutetem miatt volt a tervezett csaszarra szukseg. Az elso hetekben eszrevettem, hogy valami nem stimmel.nem olyan mint a ket nagyfiam volt persze nincs 2 egyforma gyerek) . Az elso 6 honap jellemzoi: -nem gugyogott, nem nevetett hangosan -8 hos koraig uvoltott furdetesnel -a hangos zajok borzasztaon zavartak, pl egy nylonzacsko osszehajtasa lathatoan nagyon ingerelte nem vett a szajaba semmit -nem erdekelte tulsagosan a kulvilag nem sirt szinte soha a furdetesen kivul -plusz a fejkorfogata fel evesen 46 centisre nott 3x3 -as kutaccsal idegenektol rettegett A haziorvosunknak megemlitettem a 3 hos vizsgalatnal, hogy a gyerek nem tartja a fejet, ha hasaltatom is ordit mint a sakal, de nem tudja kinyomni magat. Lusta, ugy tornaztassam, hogy kezenel huzva ultetem fel es majd akkor tartania kell a fejet. Lassan-lassan egyensulyba tudta a nagy buksijat hozni.De semmi forgas, vagy probalkozas, elnezelodott csendben. Szoltam a vedononknek, itt mar a dokihoz nem is mentem, de o is annyit mondott lusta. Na ne. Harmadik gyerekkent mar kavarnia kene a tesok utan. 7 hos volt mikor mondtam, kerek gyogytornasz nevet, telszamot. Egesz testre kiterjedo generalizalt izomhypotonia. Heti ketszeri Deveny torna. Plusz kertem egy kutacs uh beutalot. Uh eredmenye: Norm.tagassagu extracer.ter, interhemisph. Res. Kozepso coronalis sikban elulso kamraszarvak jo-n: 6 mm, b-on: 9 mm.III kamra 4 mm, IV kamra 2 mm. Relativ bo-i frontalis szarvat erinto kamratagulat, nem hypertensiv jellegu. Amennyiben mozg.fejlodese nehezen korigalhato, CT vagy MR szobajon. Haziorvosi reakcionk: egeszseges a gyerek. Ja, nem kohog. Ez juliusban volt, novemberben MR is megvolt. A kamrarendszer kozepallasu, asszimertikus, a bal oldali tagabb, a kamrafal egyenlotlen konturu, az extracerebralis liquorterek normalis tagassagu. Bal oldalon a capsula externaban, valamint temporo medialisan kb 3. mm-es jobb oldalon a basalis ganglionok teruleten tobb 3mm-es magas jelnintenzitasu goc abrazolodott.a T2 sulyozott es a FLAIR felveteleken. Pereventicularisan szabalytalan, magas jelintensitasu terulet abrazoldott occipitalisan. Velemny: Pereventicularis leukomalatia Bal feltekei apro, v.s iaschemias laesiok. Kerdesemre miszerint fog-e jarni, beszelni a gyerekem, a neurologusunk azt mondta, nem lehet tudni. Azutan egyik ismeros anyukaval felkerestik a BHRG alapitvanyt, es intenziv 6 honapos TSMT trening kovetkezett szemelyre szabottan. Plusz mellette a Deveny torna is. 11 hosan maszott a fiam 17 hosan elindult.Beszelni nem es nem. Felkerestem egy gyogypedagogust, teljes arc, es szajmasszazst javasolt, mivel az arcizmai sem mukodtek rendesen. 2 eves es 3 honapos volt, mire elkezdett beszelni.Kivarta a lelektani hatart. Most ott tartunk, hogy szepen beszel, erthetoen, elkezdte fuzni a szavakat, 2-3-at egymas utan hallott mondatokat elismetel de nem azutan, hogy kertuk, hanem 2-3 nap mulva a szemelyes nevmasok nem rendezodtek meg, elmeselni nem tudja mit csinaltunk aznap, kerdesekre valaszol ha igen vagy nem a felelet, beszedertese jo, mondokakat velunk egyutt mondja, emlekszik rajuk, de egyedul nem hajlando mondani jatekokkal jatszik, bar ezt sem ugy mint egy atlag gyerek, az idegenektol meg mindig tart, elhuzodik, hogy ne erjenek hozza a nagy zajok meg mindig irritaljak, a furo hangjatol egesz testeben reszket, a negy fal kozott biztonsagban erzi magat, odakint nem mindig tud felszbadulni, ismeros jatszoteren jatszik, ha legalabb 3-szor mar voltunk ott, egyebkent nem a gyerekeket megnezi, figyeli oket, de nem jatszik veluk bilibe pisil, kakil, ejszkara meg nem szobatiszta oltozni is probal ugyesen sokat nevet, jo kedelyu egyedul nem lehet hagyni, ergo wc-re is jon velem. Esi szertartasunk meg kell legyen furdes utan kakao, es kedvenc mese, Bal oldala gyengebb, rendkivul ovatosan mozog, lepcson lefele jovet, maszokan akarhol rendkivul korultekinto, hova lep, mit csinal, teljes tudataban van annak, hogy nem mukodik meg tokeletesen a teste. Babakocsiban elnezelodik, de van, hogy csak a babakocsi kereket nezi ahogy forog, ha kiszall, de jon valami nagyobb hangu jarmu, azonnal visszaul, mert megremul, es utanna ki sem jon Futni, ugrani nem tud, bar probalkozik mindkettovel. Kerdesem a kovetkezo lenne. Gyanithato-e autizmus a gyerekemnel? Ugy masfel eves kora utan megemlitettem gyogypedagogusnak de kizartnak tartotta, merthogy van szemkontaktus. Viszont akkor ha nem az, a furcsasagai minek koszonhetoek? Nem szellemi fogyatekos, bar lassabban tanul mint az atlag, plusz a mozgasfejlodes kesese miatt van hatranya is, de nem hulye. Szeptembertol kezdene a pre-schoolt, (1 eve Angliaban elunk) megfelelo intezmenyt keres a vedononk neki itt helyben, ahol korai fejlesztessel foglakoznak. Szeretnek rajonni mi van a fiammal, mert nem tudjuk ugy kezelni mint egy atlag gyereket mert nem ugy vislekedik.Szeretnenk megerteni a furcsasagat..Nagyon szeretjuk, o is minket, bujik, puszil, mondja is hogy szeret. De ha most is leintenek azzal, hogy jaj rendben lesz a gyerek akkor mit tehetnek meg? En tudom hogyan mukodik a gyerekem, voltak egyebkent felmerni az allapotat, tudasat, es egesz egyszeruen alig volt hajlando a kozremukodesre, bujt belem, volt olyan feladat, amit egyszeruen nem csinalt meg. Barhogy is kertuk. Koszonom turelmet amit a levelem elolvasasara szant Tisztelettel: K.T.Ildiko

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza autizmus témában

Kedves Ildikó!

A mozgás- és beszédfejlődés elmaradásáért a koponya MR -rel is igazolt születéskor-születéskörül elszenvedett oxigénhiányos állapot tehető felelőssé nagy valószínűséggel. Ezt ahogy nagyon jól csinálták a megfelelő gyógytornával lehet korrigálni, ami mint leírta jól sikerült. A gyermek viselkedésének furcsasága hátterében véleményem szerint állhat autizmus. Az autizmus spektrum igen széles, a szociálisan teljesen éretlen emberektől a csak autisztikus vonásokat viselőkig. Az autista emberekkel-gyerekekkel speciális módon kell foglalkozni, fejlesztésük is eltér másokétól. Még akkor is igényelnek egyéni fejlesztést, ha intelligenciájuk normális. Ilyenkor a beilleszkedésüket kell elősegíteni a társadalomba.

Angliában is van lehetőség annak felmérésére, hogy a gyermek autista-e vagy sem. A nyelvi nehézségek miatt azonban inkább hazai felmérést javasolnék. Vannak olyan jól kidolgozott módszerek (ADI, ADOS) , ahol a szülővel való több órás interjú és a gyermek szintén több órás, megfelelő protokoll szerinti felmérése szinte biztos diagnózist ad. Magyarországon is már több helyen elérhető ez a módszer. Ha terveznek hosszabb idejű hazalátogatást, akkor arra az időre erre szakosodott intézményekben érdemes lenne időpontot egyeztetniük és a vizsgálatot elvégeztetniük. Önöknek is megnyugtatóbb lenne, ha ismernék a a gyermek furcsaságának okát, és tudnák hogyan kezeljék, fejlesszék.

Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. június 27., 16:03; Megválaszolva: 2009. június 27., 16:03
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Nolicin mellékhatása
Fülcsengés
Agydaganat ?
Agyi MRI eredmény illetve fülzúgás
Lábfájdalom,alvászavar.