Szklerózis multiplex - stresszt okoz a szamár kiabálása

Tisztelt Doktorúr/doktornő!

 

Elnézést, de nekem kissé szokatlan kérdésem lenne Önhöz. Röviden a történet: Egy Budapesthez közeli faluba lakunk, ahol mi hobbiként tartunk 1 db szamarat, már 4 éve.

Az elmúlt 1 évben a szomszédom feljelentett és perbe fogott, hogy elvigyük onnan a szamarunkat. Persze a szamártartáshoz minden papírunk rendben van!

Most az utolsó tárgyaláson azzal állt elő és ezt orvosi papírral is bizonyította, hogy ő szklerózis multiplexben szenved (a diagnózis egy 1996-os MRI vizsgálat alapján lett felállítva) . Arra hivatkozott, hogy őt zavarja a szamár kiabálása, napi 2-3! , mert ez számára akkora stresszt jelent, hogy rosszabodik tőle a betegsége, de ezt nem tudja orvosi papírokkal alátámasztani, mert azt mondja, hogy nem szeret orvoshoz járni, illetve 1996 óta nem is volt orvosnál ezzel a betegséggel és nincsenek frissebb vizsgálatok illetve kezelésben sem részesült.

A kérdésem az lenne, hogy egy 1996-os MRI vizsgálati lelet teljesen hiteles-e ma is(van -e valami változás az elmúlt 13 évben az MRI pontosságát illetően)

Illetve a Wikipédiából nyomtattak ki egy leírást erről a betegségről, ahol felsorolják a betegség romlásának lehetsőségeként a stresszt is (bár az illető egy 36 éves nő, szült 3 gyereket, autót vezet stb) ...  egy szamár kiabálása okozhat ebben a betegségben ekkora stresszt, hogy a súlyosbodás igaz lehet?

Illetve lehetséges, hogy úgy súlyosbodik ez a betegség, hogy nem szükséges vele orvoshoz fordulnia?

 

Nagyon szépen kérem, hogy adjon valamilyen tanácsot, hogy mihez kezdjek, vagy mit tudok ilyenkor tenni, mert nem szeretnénk elveszíteni ezt a szamarat, mert gyerek kora óta velünk van és nagyon hozzánk nőtt. Sajnos a magyar jogrend úgy látszik olyan, hogy nem tudom mire számíthatok...

Segítségét előre is nagyon-nagyon köszönöm!

Tisztelettel

Busa Veronika

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza sclerosis multiplex témában

Kedves Veronika!

A koponya MR vizsgálat önmagában nem elégséges a sclerosis multiplex felállításhoz, ahhoz a megfelelő betegséglefolyás és a gerincvízvizsgálat is szükséges. A betegségre az jellemző, hogy időnként a panaszok pl. végtaggyengeség, szédülés, járászavar, beszédzavar súlyosbodnak, majd javulnak. A javulás spontán igen ritkán következik be, általában kórházi kezelés szükséges. A másik formájára a folyamatos rosszabbodás jellemző a fent leírt tünetekben. Bizonyos külső tényezők pl. stressz, lázas állapot ronthatják a betegség tüneteit. Ha több mint 10 éve nem kellett a betegnek orvoshoz fordulnia, mert állapota jó, akkor megkérdőjelezhető a diagnózis, de ezt biztosra mondani nem tudom, hiszen a beteg korábbi panaszait, vizsgálati eredményeit nem ismerem. Az biztos, hogy a szamár jelenléte nem okozhatja a betegség romlását.Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2009. június 27., 16:27; Megválaszolva: 2009. június 27., 16:27
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás
Vascularis mailformatio
Erős Fejfájás