Szklerózis multiplex - stresszt okoz a szamár kiabálása

Tisztelt Doktorúr/doktornő!

 

Elnézést, de nekem kissé szokatlan kérdésem lenne Önhöz. Röviden a történet: Egy Budapesthez közeli faluba lakunk, ahol mi hobbiként tartunk 1 db szamarat, már 4 éve.

Az elmúlt 1 évben a szomszédom feljelentett és perbe fogott, hogy elvigyük onnan a szamarunkat. Persze a szamártartáshoz minden papírunk rendben van!

Most az utolsó tárgyaláson azzal állt elő és ezt orvosi papírral is bizonyította, hogy ő szklerózis multiplexben szenved (a diagnózis egy 1996-os MRI vizsgálat alapján lett felállítva). Arra hivatkozott, hogy őt zavarja a szamár kiabálása, napi 2-3!, mert ez számára akkora stresszt jelent, hogy rosszabodik tőle a betegsége, de ezt nem tudja orvosi papírokkal alátámasztani, mert azt mondja, hogy nem szeret orvoshoz járni, illetve 1996 óta nem is volt orvosnál ezzel a betegséggel és nincsenek frissebb vizsgálatok illetve kezelésben sem részesült.

A kérdésem az lenne, hogy egy 1996-os MRI vizsgálati lelet teljesen hiteles-e ma is(van -e valami változás az elmúlt 13 évben az MRI pontosságát illetően)

Illetve a Wikipédiából nyomtattak ki egy leírást erről a betegségről, ahol felsorolják a betegség romlásának lehetsőségeként a stresszt is (bár az illető egy 36 éves nő, szült 3 gyereket, autót vezet stb).. egy szamár kiabálása okozhat ebben a betegségben ekkora stresszt, hogy a súlyosbodás igaz lehet?

Illetve lehetséges, hogy úgy súlyosbodik ez a betegség, hogy nem szükséges vele orvoshoz fordulnia?

 

Nagyon szépen kérem, hogy adjon valamilyen tanácsot, hogy mihez kezdjek, vagy mit tudok ilyenkor tenni, mert nem szeretnénk elveszíteni ezt a szamarat, mert gyerek kora óta velünk van és nagyon hozzánk nőtt. Sajnos a magyar jogrend úgy látszik olyan, hogy nem tudom mire számíthatok...

Segítségét előre is nagyon-nagyon köszönöm!

Tisztelettel

Busa Veronika

WEBBeteg szakértő válasza sclerosis multiplex témában

Kedves Veronika! A koponya MR vizsgálat önmagában nem elégséges a sclerosis multiplex felállításhoz, ahhoz a megfelelő betegséglefolyás és a gerincvízvizsgálat is szükséges. A betegségre az jellemző, hogy időnként a panaszok pl. végtaggyengeség, szédülés, járászavar, beszédzavar súlyosbodnak, majd javulnak. A javulás spontán igen ritkán következik be, általában kórházi kezelés szükséges. A másik formájára a folyamatos rosszabbodás jellemző a fent leírt tünetekben. Bizonyos külső tényezők pl. stressz, lázas állapot ronthatják a betegség tüneteit. Ha több, mint 10 éve nem kellett a betegnek orvoshoz fordulnia, mert állapota jó, akkor megkérdőjelezhető a diagnózis, de ezt biztosra mondani nem tudom, hiszen a beteg korábbi panaszait, vizsgálati eredményeit nem ismerem. Az biztos, hogy a szamár jelenléte nem okozhatja a betegség romlását.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 27.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Sclerosis multiplex
Tisztelt Doktor Úr! Páromnak 29 éves nő, 4 éve látóideg bénulás a volt (kettős látás jelentkezett). Akkor megállapították, hogy alacsony volt a B12 vitamin...
Jobb oldali lágyéki fájdalom
Tisztelt Márta! Augusztus óta, egy komolyabb megterhelést követően (kerékpár) jobb oldali lágyéki fájdalom kezdődött, de nem tudom ehhez köthető-e. Ülő...
Szklerózis multiplex?
Kedves Doktornő/Úr! 4 évvel ezelőtt látóideg gyulladást kaptam sok vizsgálaton vettem részt, de pontos diagnózist nem tudtak felállítani. Tüneteim teljesen...
E és B vitamin egyszerre?
Üdvözlöm! A következő dilemma miatt terveztem endokrinológushoz fordulni. Hét éve benigus formában zajló Szklerózis Multiplexem kordában tartásának érdekében...
MR vélemény
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy ismételt MR vizsgálatok során (egy vagy több év), lehetséges az, hogy a, demielinisatios gócok...
Betegség 71
Tisztelt Doktorur! Jelenleg 4 hónapja vagyok tudatában Szklerozis multiplex betegségemnek. A betegség első sub után stagnált nálam, állapotom jelenleg...