Epilepsia

Lehetséges-e, hogy a több éve szedett gyógyszernek évek múlva olyan mellékhatása legyen amely befolyásolja az egyensulyt, kézremegést okoz, és  az izmok tonusa fokozott (Dephacine 500). A gyaloglás több méter után megterhelő mert az egyenes járást nem tudom tartani. Vizsgálatkor csak pár lépést kell megtenni, az nem okoz gondot. Lassu lettem nem tudom az eseményeket, változásokat olyan gyorsan követni ahogy kellene. Az epilepsziások fokozottan érzékenyek a fronthatásra?

WEBBeteg szakértő válasza epilepszia témában

Kedves Kérdező! Minden gyógyszernek lehetnek azonnal jelentkező és a tartós szedés mellett évek múltán jelentkező mellékhatásai. A valproat okozhat kézremegést, gondolkodásbeli meglassulást. A szédülés, egyensúlybizonytalanság akkor szokott bekövetkezni, ha a gyógyszer a szervezetben úgynevezett toxikus szintet ér el. Érdemes egy vérszintet nézetni a következő kontroll vizsgálatánál, ami ezt kizárhatja vagy megerősítheti. Ha ez nem áll fenn, akkor más irányba kell keresni az egyensúlyzavar okát. Az EEG vizsgálat is alátámaszthatja a toxikus hatás fennállását. A kézremegés, gondolkodászavar rmiatt  kérheti más gyógyszerre való átállítását, de azt tudnia kell, hogy az átállításnak lehet rohamprovokáló hatása, de ha lassan, körültekintően végzik, akkor nem szokott probléma lenniÜdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 27.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Szédülés, elesés
Tisztelt WEBBeteg! Kedd délután a 15 éves lányunk megszédült itthon, elesett, a fejét beütötte. Vannak pillanatok, amikre nem emlékszik. Mindez rövid idő...
EEG-eredmény
Tisztelt Dr. Fehér Gergely! Egy aggódó anyukaként kérem a segítségét. Kisfiammal (6 éves, SNI-s), a mai napon voltunk EEG-n. A kezelő orvosa azt közölte,...
EEG vizsgálat
Tisztelt Doktor Úr! Voltam EEG vizsgálaton és az alapján azt állapították meg, hogy epilepsziás vagyok. Soha nem volt semmilyen testi tünetem. Ez alatt értem...
Epilepszia?
Tisztelt Dr ÚR! Az lenne a kérdésem, hogy az EEG leltem alapján valóban epilepsziás vagyok e? Lelet: kevert polymorph ébrenleti tevékenység. Szemnyitaskor...
Kérem segítsen!
Üdvözlöm Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. A kérdésekre megpróbálok a leletek alapján válaszolni. 3 hónap alatt 2 GM nagyrohamnak leírt rosszulléte volt,...
Kérem segítsen!
Üdvözlöm Doktor Úr! Kislányom 21 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos. Oxigén hiánnyal született, epilepsziás beteg. Gyógyszerrel hosszú ideig rohammentes...