• Gerinc MR alapján zsibbadhat a lábam?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        Erős derekamfádalmamvan, ami  lesugárzik a lábamba, a lábfejem és 3 lábujjam olyan, mintha hangyák mászkálnának rajtuk. MR vizsgálati eredményem a következő:

        A umbalis csigolyatestek alakja, szerkezete megtartott. Az L5/S1 discus keskenyebb, jelmenete alacsonyabb. A többi discus szabályos. A gerincvelő az L1 magasságában végzőik, ábrázolt részén kóros nem látható.

        Az L1-es csigolyatest felső zárólemeze alatt kb. 15x10 mm-es, T1 és T2 szekvencián is magas jelmenetű, haemangiomának megfelelő képlet látható.

        A felső lumbális discusok magasságában kóros nem ismerhető fel.

        Az L4/5 dicus körkörösen kissé hátradomborodik, a durazsákor kissé hátranyomja, de gyök-kompresszió nem látható.

        Az L5/S1 discus medialisan és mindkét oldalt paramedialisan kissé hátradomborodik, a jobb oldali kilépő S1 gyökön minimális kompresszió van.

        Dg.: Kp. fokú degeneratív elváltozások

               L4/5 bulging dis.

              L5/S1 körkörös hernia, a jobb oldali S1 gyök min. kompressziójával.

        Szeretném megkérdezni, hogy mit jelentenek a fent leírtak, zsibbadhat-e ettől a j.lábam?

        Köszönettel: Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a Derékfájás témában

        Kedves Judit!
         
        Az LV-SI csigolyák közötti porckorongnál leírtak egy kis gerincsérvet, mely a jobb oldali kilépő S1 ideggyököt nyomja. Az Ön által leírt zsibbadás és fájdalom pont ennek az ideggyöknek az ellátási területébe tartozik, tehát a panaszokért felelőssé tehető.
        Gerinctorna, masszázs javasolt rá. Ebben a stádiumban a műtét még nem indokolt. Az LIV-LV csigolyák közötti porckorongnál egy kis sérv "kezdeményt" írtak le (protrusio), valamint az LI csigolyában egy kis jóindulatú érelváltozást (hemangioma). Ez utóbbi kettő nem igényel terápiát.

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-03 18:20:00; Megválaszolva: 2011. október 05., 08:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.