• SM vagy nem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Dr.nő! Kb. 1, 5 hónapja kezdődtek a tüneteim azzal, hogy reggeli ébredés után mikor kinyitottam a szemem forgott velem a világ! Fejem nem fájt, de nem tudtam felkelni annyira szédültem. Ez a szédülés másnapra enyhült, de 3-4 napig fennállt. Ekkor elmentem neurológushoz, aki szerint ez nem neurológiai eredetű szédülés volt mivel csukott szemmel a szédülés megszünt. Tovább küldött fülészetre, de ott sem találtak semmit. Elküldtek koponya MR-re, aminek az eredménye: Átlagos tágasságú külső és belső liqvorterek. A cerebellumba, agytörzsben kóros eltérés nincs. Mindkét oldalon fronto-parietálisan, subcorticalisan több kisebb demyelinisált góc ábrázolódik. Erre a neurológus azt mondta, hogy nem SM mivel nem olyanok a tüneteim és a gócok nem olyan helyen vannak amik jellemzőek SM-re. Azóta a napokban ismét elkezdtem szédülni, enyhébben, de már 3 napja tart. Leginkább lehajoláskor, felfelénézéskor, forduláskor szédülök, de akkor nagyon. Alapvetően meg olyan a fejem mint aki "kótyagos".Szeretném megkérdezni, hogy calóban nem Sm-re utal az MR és a tünetek? Ha nem az, amit nagyon remélek, akkor hová forduljak még? Mire lehet még gondolni? Köszönettel, Kovács Tünde

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés témában

        Kedves Tünde!
         
        Az SM betegség felállításához nem elegendőek az MR-en leírt demielinisatios gócok, ahhoz klinikai tünetek is szükségesek. A leírás alapján a gócok jellege tényleg nem SM-re jellemző, és az Ön tünetei sem centralis (agyi) szédülésre utalnak. Nagy valószínűséggel a fülben lévő egyensúlyozó szerv fokozott érzékenysége okozza a panaszait, melyek során bizonyos test- illetve fejhelyzet változtatásokkor szédülés jelentkezik. Ez ellen azzal tud védekezni, hogy egyre több ideig felveszi azokat a helyzeteket, melyek szédülést provokálnak, mintegy hozzászokatva az egyensúlyozó szervet a kóros izgamat kiváltó állapotokhoz. Naponta többször ismételje ezeket.


         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-22 12:29:15; Megválaszolva: 2011. október 03., 13:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: