• Segítség kérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

         

        Tisztelt Doktor Úr!

        Édesapám 52 éves fizikai munkás. Panaszai most télen kezdődtek, és mára odáig jutottunk, hogy sokszor két bottal jár, mert egy bot már kevés. Volt MR vizsgálaton, melynek leletét egyedül vitte vissza az orvoshoz, és nekünk nem hajlandó elmondani mit mondott az orvos. Ezért kérném a segítségét abban, hogy mi áll a leletben? Milyen betegsége van? Hogyan lehet gyógyítani?

        Lelet:

        Lumbalis gerinc MR vizsgálat:

        T1, T2 súlyozott és STIR sagittalis, valamint T1 coronalis síkú felvételeket készítettünk a Th.XI.-től a sacrumig. T2 súlyozott axialis felvételeket készítettünk az L.I-S.I. intervertebralis résekről.

         

        A gerinc íve diszharmonikus.

        A csigolyatestek magassága megtartott, a peremszélek megnyúltak, helyenként osteophytosiassal.

        A discusok jelintenzitása a T2 súlyozott szekvencián csökkent.

        Az L.II.-III. résben medialis protrusio látható.

        L.IV.-V. résben mediolateralis jobb túlsúlyú mérs. protrsuio ábrázolódik, mely a jobb neuroforament is szűkíti.

        A kisizületekben arthrosis.

        Vélemény:

        Spondylosis, polydiscopathia.

        Protrusio disci L.II.-III. et L.IV.-V.

        BNO: WHO: 34924

        Segítségét előre is nagyon köszönöm.

        Kamilla

        WEBBeteg szakértő válasza a gerincfájdalom témában

        Kedves Kamilla!

        Az Édesapja lelete nagyon súlyos gerincbetegséget nem igazolt. Kisfokú előboltosulását írja le a csigolyák közötti porckorongnak, de a gerincvelőből kilépő ideggyökök kompresszióját (összenyomódását) nem okozva. A csigolyák közötti kisizületek "meszesebbek", mely  a gerinc kisfokú merevségét okozza. A két bottal való járást ez nem magyarázza. Szerintem tovább kellene keresni az okát a betegségnek, ha a gerincfájdalmon kívül egyéb tünete is fennáll.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-27 17:53:38; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 07:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: