• Okozhat-e talpzsibbadáast gerincsérven kívül más gerinc panasz is?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Két MR leletem van, az első 2004-es: A három alsó lumbalis discus keskenyebb, a III. és IV. discus dehydralt. A IV. discus mögött a középvonaltól balra jó 1 cm legnagyobb átmérőjű, a durazsákot és a bal gyököt comprimáló hernia látható. Mindkét, de ülönösen a bal oldali foramen beszűkült. A III. discuson enyhe dorsalis protrusó látható, a foramenek nem szűkültek be. A 2. lelet 2006-os, a vizsgálatra talpzsibbadás miatt került sor: Az ágyékcsigolyák magassága és jelintenzitása megtartott. A két alsó ágyéki discus jelintenzitása a T2 súlyozott méréseken jelentősen csökkent. Az L.IV. discusnak megfelelően kis dorsalis protrusio észlelheő érdemi cauda compressio MR jelei nélkül. Az L.V. discusnak megfeleően sem látható recidív sérv. Vélemény: St. p. op. disci L.V. Discopathia L.IV. et L.V. protrusioval. Recidív sérvet a vizsgálat nem igazolt. Azóta is fennállna időszakos bal talpzsibbadási tüneteim, sok utazás és erős stressz hatására főként fokozódnak. A sérv okozhatja-e a zsibbadást? Milyen kopásos elváltozás okozhat még zsibbadást a talpon és lábfejen a sérven kívül? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a talpzsibbadás témában

        Kedves Kérdező!

        Véleményem szerint nem biztos, hogy a talpzsibbadása hátterében két ilyen MR lelet után gerincbetegséget kellene keresni. A talpot közvetlenül ellátó ideg károsodása is okozhat talpzsibbadást, de lehet általános kisidegbántalom tünete vagy érszűkület következménye. Ilyet okozhat pl. az ideg nyomódása, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek szedése. ENG (elektroneurographia) vizsgálat választ adhat erre a kérdésre. Ideggyógyászával konzultálja meg a dolgot, aki előírhatja ezt a vizsgálatot.

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-16 11:42:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 10:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: