• Műtét vagy mégsem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!
        Legutóbbi CT vizsgálatomon (2008 szept) az alábbi eredmény született.
        LV-SI területén bal oldalon az oldalsó íven spondylolysis és 8 mm-nyi spondylo(antero) listhesis látható. A peremszéleken osteophytosis van. A rés beszűkűlt, a discus lapos, degenerált, hátsó széle érinti mk. S 1. gyök elülső konturját. L III és L IV discus bal oldalon foraminalisan mérs. protrudál.
        A kezelőorvosom aki az előző gerincsérv műtétemet is végezte (és akit egyébként nagyra becsülök) újabb műtétet javasolt, amibe nem egyeztem bele.
        Jelenlegi állapotom: nehézkes járás, mozgás, emelni-hajolni csak fájdalommal tudok, állandó lábzsibbadás, ülés közben az ülőgümőkön égő érzés, állandó - változó intenzitású - derékból lábba kisugárzó fájdalom.
        De azt kell mondjam megtanultam ezzel együtt élni, bármennyire is kellemetlen.
        Abban szeretném az Ön véleményét kérni, mennyire veszélyes ez az állapot, lehetnek-e komolyabb következményei az el nem végzett műtétnek, vagy "csak" ezt a jelenlegi állapotot kell elviselnem tovább. Az Ön tapasztalata, gyakorlata alapján soknak számít-e a 8 mm-es elcsúszás.
        Tisztelettel várom válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a derékfájdalom témában

        Kedves Kérdező!

        A műtét nem biztos, hogy változtat a fennálló állapotán. A 8 mm-es elcsúszás a leírás alapján nem bántja a gerincvelőt, de a kilépő ideggyökök vongálódását okozhatja. Mivel a vizsgálatával észlelhető tüneteket nem ismerem, ezért teljes biztonsággal nem is tudok véleményt mondani. Mindenképpen az állapot nyomonkövetése szükséges, ha a panszok rosszabbodnak, megfontolandó a műtét.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-27 15:11:39; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 13:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: