• Lehet, hogy SM beteg vagyok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő!

        Az alábbi problémával fordulok önhöz:

        Körülbelül fél éve, szinte mindig fáradtnak érzem magam. Három hónappal ezelőtt voltam vérvételen, ahol az eredmény azt mutatta, hogy vashiányos vérszegény vagyok és a szervezetemben gyulladás van. (Egyébként a két évvel ezelőtti véreredményem szintén gyulladást mutatott, de a háziorvosom szerint, ezt nem szükséges kivizsgálni.) Továbbá majdnem egy éve és egyre gyakrabban (most már naponta vagy naponta többször is) előfordul, hogy fájdalom nyilall valamelyik lábamba vagy kezembe, mely néhány perc elteltével elmúlik. Illetve néhány hónapja szinte minden este, mikor lefekszem, zsibbad valamelyik kezem és rángatózik a lábam. Párom elmondása szerint, amikor elalszom, akkor is többször előfordul az éjszaka folyamán, hogy percekig tart ez a rángatózás. (Ilyenkor erős fájdalmat érzek térd alatt a lábamban.) Az SM betegség örökletes? Azért is kérdezem ezt, mert édesanyám testvére SM beteg. Most 26 éves vagyok. Lehetséges, hogy SM beteg vagyok?

        Válaszát előre is köszönöm!

        Eszter

        WEBBeteg szakértő válasza a izomrángás témában

        Kedves Eszter!

        Az SM betegség maga nem öröklődik, a betegségre való hajlam igen, de a betegség kialkulásához számos egyéb nem örökletes faktor is szükséges. A tünetei alapján én nem gondolnék SM-re. A leírtak alapján valószínűbb, hogy a lábrángások hátterében az alvás kezdeti fázisában normálian megjelenő úgynevezett alvási izomrándulás állhat, esetleg kalcium vagy magnézium hiány, vagy a nyugtalan-láb szindróma. A vándorló fájdalmak, a fáradékonyság pszichés tünet is lehet. Először próbáljon meg magnézium és kalcium atblettát szedni, rendszeresen mozogni. Ha erre nem szünnek panaszai keressen fel egy ideggyógyászati szakrendelést.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-27 15:15:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 10:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés