• Terhesség epilepszia gyógyszerrel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

         

        Tisztelt Doktornő/Úr!

         

        Szeretnék teherbe esni, de jelenleg 2x1 Depakine Chrono 300 mg-os epilepszia gyógyszert szedek.

        2008. márc.-ban volt két nagyrohamom, majd vizsgálatokkal megállapították, hogy jobb oldali frontális AVM-em van. Májusban, majd szeptemberben műtöttek endovascularis módszerrel. A decemberi kontroll eredménye: "a draináló vénákon keresztül nincs gyorsult áramlás". Az idegsebészem a gyógyszer elhagyását javasolta. A neurológusom viszont vérvétel után (valoprinsav:38 mikrogramm/ml) a gyógyszerszedés folytatását javasolta, a teherbeesési terveim tudatában is.

        Szeretnék minél kevesebb kockázattal járó terhességet, mind a magzat, mind a saját szempontomból. Viszont éveket nem szeretnénk várni a babára.

         

        Kérdésem: Ön szerint indokolt a gyógyszerszedés? Mit tehetek egy biztonságos terhességért?

         

        Előre is köszönöm válaszát!

         

        Üdvözlettel: Lucuzs

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás, epilepszia témában

        Kedves Kérdező!

        Az Ön által szedett valproat tartalmú gyógyszer kismértékben megnöveli az úgynevezet velőcsőzáródási zavar előfordulását a gyógyszert nem szedőkhöz képest. Érdemes már elkezdenie még a teherbeesés előtt a folsav szedését, mely jelentősen csökkenti ennek kialakulási esélyét. AVM által provokált epilepszia esetén a műtét után még szokták javasolni a gyógyszer szedését. Amennyiben gyógyszermentes terhességet szeretne és a kora megengedi, érdemes 1-2 évet várni, megpróbálni, természetesen  a kezelőorvosával konzultálva a gyógyszer elhagyását és ezt követően a terhességet vállalni.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-27 15:14:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 07:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés