Szédülés: mit tudok tenni?

Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Számomra nagyon ijesztő jelenséggel találtam szembe magam múlt éjjel. Arra ébredtem, hogy amint megfordultam az ágyban, úgy éreztem, hogy rettenetesen szédülök még úgy is, hogy a fejem a párnán volt. Sajnos már előfordult ez velem kb. 3-4 alkalommal, de félévente-évente egyszer szokott jelentkezni. A legutóbbi még sokkal erőteljesebb volt, mert eddig ha felültem, néhány másodperc múlva helyrejött, de amikor újra lefeküdtem és főként mozdítottam a párnám a fejem, ismét újra kezdődött. Most felülés után is csak nehezen enyhült, és sokkal erőteljesebb volt. Már említettem a háziorvosomnak, mert egy alkalommal nappal is előfordult, de mivel pánikbeteg voltam évekig, ezért ennek tulajdonította, és nem is foglalkozott többet a kérdéssel. Lehetséges, hogy ez még mindig a pánikbetegség, annak ellenére, hogy már gyógyszert nem szedek (Cipralexet szedtem, előtte Rexetint)? Mit tudok tenni annak érdekében, hogy ez megszűnjön, vagy minél hamarabb mérséklődjön? Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza szédülés témában

Kedves Kérdező!

Tünetei alapján nagy valószínűséggel úgynevezett jóindulatú, testhelyzettől függő, rohamokban jelentkező szédülése van (benignus pozitionalis vertigo) . Specialis torna van erre a típusú szédülésre, ami a tünetek enyhüléséhez, majd megszünéséhez vezet, kezdeti rosszabbodást követően. A betegség lényege a fülben lévő egyensúlyozó szerv fokozott érzékenysége bizonyos fejhelyzetek felvételére. A tornával hozzá kell szokatni az egyensúlyozó szervet ezekhez a poziciókhoz. A torna lényege, hogy kezdetben csak rövid, majd egyre hosszabb ideig kell azt a fejhelyzetet tartani, ami a szédülést provokálja. Próbálja meg naponta többször végezni ezt a tornát, meglátja segít a panaszain.

Üdvözlettel:    Dr. Bessenyei Mónika

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. március 13., 23:11; Megválaszolva: 2009. március 13., 23:11
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
MR vizsgálat eredménye
Vertigo szédülés , fejbőr...
Szédülés rohamok mitől lehetnek?
Koponya MR
Szédüléses panasz