• Lehet, hogy sclerózis multiplex okozza a zsibbadást a lábamban?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Pár napja folyamatosan zsibbad a bal lábam egészen fel a térdemig, néha még azon is túl. Kb. egy hónapja voltam neurológiai vizsgálaton, mert a reumatológus szakorvos küldött át a neurológiára, mert időnként úgy érzem, mintha szédülne a fejem (nem forgó jelleggel, hanem inkább olyan, mintha nem volna jó a keringés a fejemben), s ha valamit nehezebbet emelek, akkor időnként kicsit remeg a kezem. Akkor a neurológus megkérdezte, hogy nem szokott-e zsibbadni a kezem vagy a lábam. Akkor még nem volt ilyen problémám. Ezt írta a papíromra: "Tudata tiszta. Tarkó szabad. Memória ép. Látás, hallás jó. Nystagmus, pupilla diff. nincs. Pupillák fényre jól reagálnak. Agyidegkör, refelxkör, érzőkör, koordinatio ép. Paresis, izomtrophia nincs. Izomtónus rendben. Carotisok és nyaki nagyerek fölött zörej nem hallható. Kezekben, lábakban finom hullámú statikus tremor. Látótér ép." A neurológus elküldött koponya ct-re, negatív lett. Semmilyen gyógszert, terápiát nem írt fel nekem. Ön szerint milyen betegség okozhatja a zsibbadást (felmerült bennem a sclerózis multiplex gondolata a tünetek alapján - de a családunkban még nem fodult elő), s hová kellene fordulnom vele? Vissza a neurológiára vagy esetleg a reumatológiára? 34 éves nő vagyok.

        WEBBeteg szakértő válasza a végtagzsibbadás témában

        Kedves Kérdező!
         
        Az alsóvégtag zsibbadásának hátterében többféle betegség is állhat, ezek közül nem a sclerosis multiplex a leggyakoribb. Leggyakrabban gerincelváltozások pl. meszesedés, csigolyák közötti porckorong bántalma, az alsó végtagot ellátó ideg nyomódás miatti bántalma, különböző eredetű kisidegbántalom pl. cukorbetegség, érszűkület állnak a háttérben.

        Mindenképpen érdemes ismét felkeresnie az ideggyógyászati szakrendelést, hogy a jelenleg észlelhető panaszok mellett az ideggyógyász milyen eltérést talál az Ön vizsgálatával. Ennek alapján a további vizsgálatokat előírhatja és ezek alapján a pontos ok tisztázható valamint a megfelelő kezelést is ezek alapján rendelheti el.
        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Monika  neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-04 19:30:30; Megválaszolva: 2011. augusztus 23., 07:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés