• Izomcsökkenés, elhidegülés, végtagproblémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Előre is elnézést kérnék hosszadalmas leírásom miatt! 20 éves fiatal lány vagyok, időre pontosan nem tudom megmondani (kb. 6 éve) kezdődtek térdproblémáim. Egyszerű járás közben két nagy roppanás között szétcsúszott a térdem, egyszer a jobb lábamnál, másszor a bal lábamnál. Akkoriban 20 kg-os súlyfelesleggel rendelkeztem, és elég keveset mozogtam, idővel elmúlt ez a probléma, ha elég jól vigyáztam. Nem sokra rá elhidegülést, lefagyást éreztem kezeimen, körülbelül az alkaromig. Ezt izomcsökkenés követte, és önkénytelen remegés az ujjaknál, egészen a csuklóig. Az ujjaim szabályos állása összecsuklott, saját kézi erőmből nem tudtam egymás mellé helyezni az ujjaim, se kiegyenesíteni. Ezeket már sajnos nem tudtuk a súlyfeleslegre fogni. Reumatológus látott 2004-ben, de csupán fizikai kíméletet javasolt. 2005ben neurológusnál is jártam, diagnózis szerint nyaki porckorong rendellenesség radiculopathiav, egyéb spondylosis, cervicalgia, ezekkel küldött el koponya és C- ger. CT-re, és EMG-re. A CT negatív eredménnyel zárult, az EMG-s vélemény: Mk-t nervus medianus és ulnaris motoros vezetése lassult, alacsony amplitúdó értékekkel. Sensoros vezetés nem mérhető. Nervus peroneus és tibialis posterior vezetése nem mérhető. A kép polyneuropathianak /herediter?/ felel meg. /Charcot-Marie-Tooth?/. Ezután egy koponya és nyaki gerinc MR vizsgálat következett: A koponya regiojáról T1 súlyozott sagittalis, T2 coronalis, T2 és FLAIR axialis szekventiák készültek. A nyaki regioról T1, T2 sagittalis, T1 coronalis, T2 jellegű BTFE axialis síkú felvételek készültek a C IV.-VII csigolyák magassága között. Normál tág intra-és extracerebralis liquorterek. A középvonali structurák helyzete megtartott. Az agyállományban kóros jelmenet nem látható. A craniocervicalis átmenet szabályos. A C. lorosis íve elsimult. A C IV., VII csigolyák peremei enyhén megnyúltak, melyek a liquorcsatornán discret compressiot okoznak. A C V, VI magasságában a discus magasságában a ligamentum longitudinale poterior is megvastagodott, a legkifejezettebb compressio ezen magasságban észlelhető. Maga a discus jelmenete megtartott, magassága mérsékelten csökkent. A többi discus jelmenete is szabályos. Ezek után felírtak egy idegnyugtatót, és fél évente kontrollt kértek. Az idegnyugtató max a mosolyomat javította, de az állapotom rosszabbodott. Természetesen nem szedem azóta a gyógyszert. Lábfejemben is észleltem ekkor már az elvékonyodást, az izom csökkenését, és az időnkénti elhidegülést. Ezek után beutaló, és időpont nélkül soron kívűl fogadott egy pécsi idegsebész. A leletek és az állapotom alapján azt mondta akkor (17 éves voltam), hogy ez egy régi kisebb betegség által jöhetett létre, ne ijedjek meg, ez egy lassú folyamat, de nem gyógyítható. Pontos diagnózis felállítása érdekében kérjem más neurológus véleményét. Így is tettem, de gyerekorvoshoz kerültem, és tünetesebb kivizsgálásra küldött volna, de 2 hét kellett volna a nagykorúságomhoz, így nem volt jogosultsága velem foglalkozni. A régi neurológusomhoz küldtek vissza, aki egy reumatológiai kezelésre küldött. A kezelés a következőkből állt: alsó-és felső végtagi víz alatti torna, masszázs, tangentor. Valamilyen szinten javított akkori állapotomon a kezelés, ujjaim szabályosabbak lettek, időről időre elmaradtak a lefagyások, (a remegések maradtak), és a járásom is könnyebb lett. De utóbbi két alkalommal, mikor kellett volna mennem, vakbélműtét és érettségi miatt nem maradhattam ki. Próbáltam itthon karbantartani a fizikális állapotomat, amivel különösebb gond máig nem adódott. Látásommal saját elképzeléseim szerint kisebb gond lehet, néha homályos-kettős látás alakul ki, és szinte fókuszálnom, vagy hunyorítanom kell, hogy élesebben lássak. A távolra látás romlása már egy ideje fennáll. Pár hete viszont remeg a szemhéjam, de csak a bal oldalamon vettem észre. Vizelettartási, és vizelési inger problémám már kb 4-5 éve lehet. A kezeimben a remegés a mai napig fennáll, és olykor ha megütöm a kézfejem, csak pár napra rá érzem a fájdalmat. A kezeimben és a lábaimban egyaránt jelentkezik hőérzékenység, és az elhidegülés is. Ritkán érzékeltem viszont erős szédülést, amely az adott körülményekhez és lelkiállapothoz képest megmagyarázhatatlanok. 2006 óta nem látott ez ügyben orvos. A kezelésre munkám miatt nem tudok eljárni, és jelenleg egy értelmesebb magyarázaton/diagnózison kívül nem vágyom semmire. A jelenlegi fizikális erőm nem okoz életminőség romlást, de nem tudom hol leszek így 5 év múlva, mi is a betegség, honnan induljak el, és kihez forduljak? Várom válaszukat! Üdvözlettel: Mónika

        WEBBeteg szakértő válasza a végtaghidegség témában

        Kedves Mónika!

        Nagyon ritka betegsége van, mellyel kapcsolatban én sem tudok Önnek egyértelmű választ adni. Sok mindent leírt, de csak a tünetek alapján, a pontos fizikális vizsgálat nélkül nehéz elindulni. Mindenképpen neurológiai szakrendelést kellene felkeresnie, ahol az Ön ismételt fizikális vizsgálatával, újabb ENG, EMG (elektromyographia), SSEP (szomato-szenzoros kiváltott válasz), MEP (magneses kiváltott válasz) vizsgálattal, szükség szerint ideg illetve izombiopsiaval, laborvizsgálattal (CK, májenzimek, ammonia, laktát vizsgálat) a pontosabb diagnózis felállítható. Mivel nincs pontos diganózis, ezért azt sem tudom megmondani, hogy a betegség lefolyása milyen természetű, mennyire várható romlás és az milyen gyors. Mindenképpen keressen fel egy ideggyógyászt, ha lehet mást, mint akinél korábban járt, mert új ember, új szemmel más rálátásban közelítheti meg  a dolgokat.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Mónika neurológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-16 21:40:04; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 18:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés