Szklerózis Multiplex - meg lehet állítani?

Tisztelt Doktor Nő! Azt szeretném megkérdezni hogy mit tudok tenni ha szklerózis multiplexet diagnosztizáltak nálam, meg lehet-e állítani ezt a folyamatot, van-e rá gyógyszer egyáltalán mire számíthatok?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szklerozis multiplex témában

Tisztelt Kérdező!

Mivel részleteket nem közölt, így személyesen az Ön betegségéről nyilatkozni nem tudok. Általánosságban úgy tartjuk, hogy a sclerosis multiplex (SM) a betegek egyharmadában alkalmi diagnosis, a betegnek tünetet nem okoz, egyéb vizsgálatok során mellékleletként kerül felismersére, a betegek másik harmadában átmeneti neurologiai tünetekkel, majd javulással járó, összeségben az életvezetést, életkilátásokat kevéssé befolyásoló kórlefolyást mutat. Sajnos a betegek egyharmadában a tüneteket fokozódnak és évek évtizedek alatt komolyabb idegrendszeri károsodások jelennek meg.

A folyamatot gyógyítani nem lehet, vannak azonban olyan gyógyszerek, amelyek a betegek egy részében a folyamat előrehaladását gátolják, ezen szerek alkalmazására azonban csak specialisan a betegséggel foglalkozó centrumok szakrendeléseinek (Neuroimmunológiai szakrendelés) keretein belül van lehetőség. Ilyen szakrendelésen való gondozásba vétel, ami mindenképpen indokolt. Hazánkban létezik az SM-ben szenvedő betekek önsegítésére alakult szervezet is, a szakrendelésen ilyen szempontból is érdeklődhet. Bizonyára kezelőorvosa is elmondta, hogy milyen életvezetés indokolt, így én csak megismételném: fokozott fizikai, szellemi terhelés stress ronthatja a tüneteket. A meleg, melegvíz szintén ronthatja a tüneteket így kerülendő. A betegség tüneteinek jelentős része (fájdalom, vizeletvisszartási gondok, szexualis problémák, mozgászavarok egy része, hangulatzavarok) kezelelhető, a szakrendelésen ha ilyen tipusú problémái vannak segítségére lesznek. Remélem, tudtam kicsit segíteni!

Tisztelettel: Dr. Siró Péter

Itt olvashat még hasznos információkat a WEBBetegen a sclerosis multiplexről:

https: //www.webbeteg.hu/cikkek/autoimmun_betegseg/291/

Kérdés: 2008. április 28., 20:42; Megválaszolva: 2011. július 28., 07:27
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Ez milyen eséllyel Sclerosis...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kb 2 hete mindkét kezem szimmetrikusan a III-V ujjaimon zsibbadás és spinothalamicus érzészavar alakult ki (lőbb a jobb...
Mi a teendő?
Agyi MR vizsgálat kiértékelése
Okozhatja túladagolás?
Nyeléssi probléma okai
Tisztelt Doktor úr! Édesanyámnak már kb. 10 éve vannak nyelési problémái.Egyre nehezebben tud lenyelni bármit is,a gyógyszerek bevétele is...