Fogyaszthat alkoholt egy epilepsziás beteg?

Napi 250 mg Lamictal szedése mellett megengedett-e, és ha igen, akkor mennyire megengedett az alkoholfogyasztás?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a epilepszia, alkohol, gyógyszer, roham témában

Epilepsziával élő betegeknek bármilyen gyógyszert is szednek, nem szoktuk javasolni a rendszeres alkoholfogyasztást. Alkalmanként (havi 3-4 alkalom) kis mennyiségű alkohol elfogyasztása pl. 1-2 pohár bor megengedhető. Az alkoholfogyasztás és a gyógyszerbevétel ne essen egy időbe, legyen közte 1-2 óra. Mivel az alkohol és a Lamictal is a központi idegrendszerre ható gyógyszerek, hatásuk összeadódhat, egyéni érzékenységtől függően, nem várt, kellemetlen tüneteket okozva pl. szédülés, hányinger, kábultság.

Az alkoholfogyasztás nem egy szükségszerű dolog, a gyógyszer bevétele azonban igen. A gyógyszert mindenféleképpen vegye be, akár fogyaszt alkoholt, akár nem, mert annak kihagyása rohamprovokáló hatású. Véleményem szerint nincs olyan helyzet, amikor "kötelező" alkoholt fogyasztani, inkább Ön se tegye, amíg szükséges a gyógyszer szedése.
 
Tisztelettel: Dr Bessenyei Monika neurológus

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2008. augusztus 30., 14:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 20:05
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Bfs?
Szédülés MRI lelet
fejfájás
fej felszínének fájdalma
Aneurysma gyanú