• Szteroid(Metipred)-Alkohol-Teljes memória kiesés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Nem tudom, hogy az ideiglenes memória vesztés neurológiai kérdés, de nem találtam olyan kategóriát, amibe jobban illene a kérdésem. A kérdésem az, hogy orvosi kutatás foglalkozott-e a prednisolon és alkohol együttes hatásával a memória kieséssel kapcsolatban. Az esetemhez nagyon hasonló esetről, egy érintett saját beszámolójában olvastam egy blogon, de az orvosi irodalomban nem találok ilyen témájú eredményeket. Foglalkoznak az alkohol által kiváltott szteroidok memória képzési hatásával, de nem szedett szteroid és alkohol összefüggésében. RA autoimmun betegséggel kezelnek, Roaktemra biológiai terápiát kapok, Trexan kiegészítéssel. Ma már csak kis mennyiségű, ideiglenes szteroid (Metipred max 4-8mg max 1-3 napig) segítségre van szükség, ha valamelyik ízület begyullad és nem múlik. Korábban közel két évig napi 4mg Metipredet szedtem átlagosan, amit 3 hónapja hagytam el. Esetemben két napos szteroid szedés során, a reggeli 4mg beszedését követően este éjszaka erős italozás mellett szórakoztunk, de eszméletvesztés és rosszullét minden jele nélkül, aktívan, beszélgetve, 7 órán keresztül. Másnap azonban mindössze az éjszaka 2-3%-ról maradt emlékem. Egyébként nem fogyasztok alkoholt, mert a betegségem miatt nem javasolt. A velem italozók elbeszélése szerint semmi jele nem volt a kommunikációm és viselkedésem alapján, hogy másnap memória problémáim lehetnek, és mindenki meglepődött, hogy semmire nem emlékszem. Évekkel ezelőtt, a betegségem kialakulását megelőzően sokkal több alkoholt fogyasztottam, de nem volt ilyen tapasztalatom. Rendkívül nyugtalanítónak találom az esetet, és szeretnék orvosi kutatási eredményeket olvasni a témában, orvosi tanácsot kapni, hogy vajon lehet e direkt összefüggés a szteroid-alkohol-memória vesztés között, ahogy ezt más sorstárs is feltételezi.

        Dr. Kerekes Éva válasza a atmeneti amnesia témában

        Tisztelt Érdeklődő! Én sem tudok orvosi kutátásokról eben a témában. A neurológiában csak egy speciális kórképben használunk steroidot állandóan, így nekem azzal nincs tapasztalatom, hogy hogyan hatnak egymásra a steroid és az alkohol. Azt javaslom, hogy kérdezze meg a RA -t gondozó orvosát, mivel neki sok Önhöz hasonló betege van, biztos tudja, hogyan hat a Metipredre az alkohol (én is tudom, hogyan hat az epilepsziás fiataljaim gyógyszereire az alkohol). De én a biológiai terápiát sem hagynám ki a lehetséges okok közül. Amit viszont biztosan tudok, az az, hogy a Metipred tartós szedése önmaga is okozhat tudatzavart és memóriazavart. A Ra súlyos rokkantságot okozó kórkép volt addig, ameddig a steroidot nem használták- jelenleg annak, hogy nincs tolókocsiban, az az ára, hogy számolni kell a metipred és a biológiai terápia mellékhatásaival. De ezt is a gondozóorvosával beszélje meg, a tartós steroid szedése mindig súlyos döntés az orvos részéről, a haszon/előny aránya mindig szem előtt van. Az átmeneti tudatzavar 49 évesen elég gyakori, főleg ha alkohol fogyasztással társul. Az, hogy valaki sokat tudott inni fiatalon, nem jelenti azt, hogy 49 évesen Metipred és a biológiai terápia mellett ez az alkohol mennyiség nem okoz agykárosodást, legalábbis átmenetileg.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2019. október 07., 21:05; Megválaszolva: 2019. október 09., 22:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: