Epilepszia/egyéb társbetegséggel

Kedves Dr.Fehér Gergely! A tanácsát szeretném kérni a következő problémámban. 2002 óta állók Idiopátiás Generalizált Epilepszia kezelés alatt ,amivel gyógyszerek szedése melett teljesen tűnetmentesen élek vele (Lamolep,Topamax) rohamom a 17 év alatt kb.4-5-ször volt erősseb pszichés megterhelésre . Az Ideggyogyászati-EEG-Labor vizsgálat is csk minimálisan mutatta ki az Epilepsziát. Szóval nem az Epilepsziám a fő problémám hanem ,hogy 2 éve folyamatos társbetegségek alakulnak ki amik jobban megilyesztenek mint az Epilepszia: Szemészet: Jelenleg még lényeges funkciókárosodás nincs,de a határérték közeli elektroretinogram értékek miatt,ha a panaszok fokozódnak Multifokális-ERG vizsgálat javasolt a centrális csap-funkciómegitélésére.OCT és 30 fok-os automata perimetria is javasilt ,valamint goldmanperimetria. Antiepileptikumok retinális funkciókárositó hatásának kizárására,emiatt fontos a periféria és centrum vizsgálata. Octopus LT: o.d: temporálisan 330fok-nál érzékenység csökkenés,o.s: nas alul 30fok-nál pontszerű érzékenység csokkenés. Goldmann LT: o.d: Nasalisan 40fok-ig Beszűkült izopter határok w/5 fénnyel,a w/2 fénnyel temporálisan felül a vakfolt is magába foglaló scotoma,a vak folt kibújt a héjából. o.s: Nasalisan 30fok-is beszűkült látótér a w/5 fénnyel,megnagyobbodott vakfolt. 6.Hónappal késöbb: Az előző vizsgálathoz képest a jobb oldalon a parvocellularis pálya funkciolyának kis csökkenése mutatható ki,valamint a macula funkció sem ép ezen az oldalon. A többi eredmény hasonló az előzőhőz. 2017.Szeptember: MR Agykoponya és MR Angio,régionként: Jobb oldalon a hátsó frontális régióban parasagittalissan 2mm.es subcorticalis T2.n Flair jeldús terület látható. Egyebüt az agyállómányban kórós eltérés nem észlelhető. Vélemény: Apró Fehéállományi károsodás jobb oldalon,mely természete nem tisztázható. 2019.Julius: MR Agykoponya: Bal oldalon magasan a frontalis juxtacorticalisan egy kb.4mm.es T2 Flair szekvenciákon jelintenziv góc ábrázolódik. Egyebüt az agyállományban kórós eltérés nem észlelhető. Vélemény:Soliter T2 góc bal oldalon. Szociális szorongásom is van amire eddig Setralint és Helexet szedtem ,de abbahagytam. Mostanában nagyon sokat alszom napkőzben és ébredéskor,lefekvéskor erős fejfájásom van a fejtetőm középpontján vagy a halánték tájékon ami napközben enyhül ,de nem mulik el,néha nem birok rendesen enni sem néha mert hirtelen hányinger vagy hányás jön rám. Még van Spondilosis and discopatia,Mitralis prolapsus de ezek nem igényelnek kezelést. A kezelő őrvosom azt mondta,hogy 1 évet várjunk majd megismételjűk a vizsgálatokat,de néha nagyon idegesitőek ezek a panaszok. Elnézés kérek,hogy ilyen hósszú üzenetet irtam önnek de szerettem volna,hogy minnél jobban átlása és tanácsot tudjon adni számomra,hogy elmenjek.e másik orvoshoz is véleményt kérni vagy sem. Köszönettel: Tamás

Dr. Fehér Gergely válasza látászavar témában

Kedves Kérdező!

Szemészeti eltéréseket az epilepszia elleni gyógyszerek döntően nem okoznak, de Topamax esetében leír a szakirodalom néhány esetet. Célszerű lenne ezt szemészével/neurológusával egyeztetni, több éves rohammentesség után szóba jöhet a gyógyszerek csökkentése/elhagyása is (persze ezt csak általánosságban mondom, nem feltétlenül igaz ez mindenkire) . A koponya MR-en érdemi eltérést nem látok leletei alapján, panaszai sem hozhatóak összefüggésbe vele (de az ismételt MR vizsgálatok nem oldják meg sem látászavarát, sem fejfájásos panaszait) . Javasolt a fejfájás eredetének tisztázása (migrén jön szóba elsősorban életkora miatt) a témában jártas szakember segítségével.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2019. augusztus 20., 08:17 ;Megválaszolva: 2019. augusztus 21., 08:19
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Látásromlás oka tisztázható így?
Tisztelt Doktorúr! 22 éves fiú vagyok. Elég jól észrevehető látásromlás miatt tervezek menni a szemészetre, és bevallom őszintén bennem van az...
Felnőttkori kancsalság
Kedves Doktornő! Körülbelül egy hete szédülés, hányinger (egyszer hányás) tünetek kezdődtek nálam. Pár nap után észrevettem, hogy a...
gyermekem gyakran szédül, felcserél...
gyermekem most kezdte az első osztályt, sajnos sok nagyon rosszindulatú, durva, viselkedészavaros gyerekkel van egy közösségben, akikkel nem találja a...
pillanatnyi látásvesztés
Tisztelt Doktor nő! Nagyon félek a betegségektől, szinte már rettegek. Beképzeltem már magamnak mellrákot, pajzsmirigyrákot..... Most kb. egy fél...
Úszó ezüst foltok a szem...
Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Édesanyámnak nagyjából egy éve kezdődő problémája van. Többnyire a bal szemének látómezejében hirtelen egy...