Nem árt nekem a Torvalipin?

Tisztelt Dr. Kerekes Éva! Eddig 10 mg Torvalipint szedtem évekig, azt most megemelték 20 mg-ra. Elolvastam a betegtájékoztatót, amiben az van, hogy bizonyos agyi elváltozások esetében nem ajánlott a gyógyszer. „A következőkben felsorolt okok miatt, a Torvalipin lehet nem megfelelő az Ön számára… ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak.” Sztrókom tudtommal nem volt, de szerintem egy 2014-es agyi MR leletem alapján a figyelmeztetés rám is vonatkozik. Idézet a leletből: „Jobb oldalon a cella media szomszédságában néhány 2-4 mm nagyságú a T2 és FLAIR frekvenciákon magas jeladású eltérés ábrázolódik. Jobb oldalon temporálisan a mesencefalon magasságában 7 mm nagyságú, minden mérésen a liqurral azonos jelmenetű kerekded eltérés ábrázolódik”. Az orvosom szerint a leletben leírt elváltozás más, így az általa megemelt adag Torvalipin nekem nem árthat. Kérdezem, a fentiek alapján, hogy mi az Ön véleménye? Nyugodtan szedhetem a Torvalipint? Várom szíves válaszát és azt előre is tisztelettel megköszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza koleszterincsökkentő témában

Tisztelt Érdeklődő!

Egyetértek a kezelőorvosával. A Torvalipin pontosan a stroke-on átesett betegek számára hasznos, mivel csökkenti koleszterint és ezzel védi az ezeket az elzáródástól.A 20 mg-os adag nem sok, én neurológusként 20 mg-al szoktam kezdeni. Tartós panaszmentességet kívánok!

Kérdés: 2019. július 05., 20:08; Megválaszolva: 2019. július 06., 21:51
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Véralvadásgátlás agyi trombózis
Üdvözlöm! 12 éve császármetszés után két héttel agyi infarktust kaptam. Utólag kiderültek az alábbi mutációk: MTHFR heterozigóta, Prothrombin...
örökölt migrén
Tisztelt doktor úr! 12 éves korom óta vagyok "migrénes", azóta vizsgálják, leleteim általában negatívak (labor, MR, CT, szemvizsálat, pajzsmirigy...
Arcomba száll a vér
Tisztelt Doktor Úr! Az első adag AstraZeneca oltás után 2 héttel gyenge, napokig tartó fejfájás jelentkezett főként a tarkóm tájékán, illetve...
Axonlaesio
Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt egy évben rendszeresen zsibbadnak a végtagjaim, elsősorban a karjaim. Kisebb fokú bizonytalanságérzettel jár. A...
Alváshiány
Kedves Doktor Úr! Alváshiánnyal kapcsolatban lenne kérdésem, 6 napon keresztül azt csináltam, hogy egyik nap vagy semennyit, vagy nagyon minimális...