• alvásprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Nagymamám 91 éves, a mai napig önállóan lakik az ikerházi házrészében, ellátja magát, napközben többek között süt, főz, ruhát köt, keresztrejtvényeket fejt. Nem kever össze dolgokat, tudja, milyen év, milyen nap van, ki kicsoda, mindenre emlékszik, a családból mindenkiről számon tartja, mi van vele. A probléma az éjszakai alvásnál kezdődött nem egész egy éve (az ikerházban lakó szomszédjához -aki pár éve özvegy- kb. ekkor költözött egy szintén idősebb hölgy), éjjelenként felébred, és azt állítja, azért, mert a szomszéd lakásban éjjelente imádkoznak vagy felvételről hangosan imádkozást játszanak le (a vallási csatornán misét, rózsafűzért a TV-n napközben mindennap néz, ekkor Ő is imádkozik közben), van, hogy egyéb zajok, kiabálások hallatszanak, idegen nyelven beszélnek (amely nyelvet fiatal korában sokat hallott, illetve Ő is beszélte sokszor)illetve, hogy az utcán az ablaka előtt járkálnak, zajonganak, randalíroznak. Ezek azonban nem valósak, erről (térfigyelő kamerával, hangrögzítővel, illetve volt, hogy személyesen is) meggyőződtünk. Orvoshoz nem hajlandó menni emiatt, biztos benne, hogy ezek valós történések. Amikor nem otthon aludt, szintén felébredt éjjel, de nem voltak a fenti panaszai. A kérdésem, hogy mi okozhatja a fentieket, illetve milyen vizsgálatra kellene elmennie, milyen gyógyszerre, kezelésre lenne szükség, illetve Ön szerint hogyan lehetne meggyőzni arról, hogy segítségre lenne szüksége? Válaszát köszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a akusztikus hallucinációk témában

        Tisztelt Érdeklődő! A hölgy idős kora ellenére sokszor lehet segíteni, de hogy hogyan beszéljék rá orvosi vizsgálatra, arra nincs ötletem-én úgy gondolom, jogában áll ezt megtagadni ennyi idősen, ha őt nem zavarja a dolog.. De ha zavarja, akkor fel kell ajánlati a lehetőséget, és azzal kecsegtetni, hogy kórházban nem kell feküdnie, a vizsgálatok nem fájnak és nem fogják zavarni a zajok. beszéljenek a háziorvossal, sokszor ő is tud segíteni. Ha sikerül rábeszélni, akkor fülészet, utána neurológiai vizsgálat javasolt, és esetleg pszichiátria.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 13., 20:53; Megválaszolva: 2018. november 14., 00:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: