• Neurológia vagy pszichiátria?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Az Ön véleményét szeretném kikérni az alábbi tüneteimmel, ill. leleteimmel kapcsolatban. 36 éves nő vagyok. 2007-ben 22kg-ot fogytam. Gasztroenterológia, endokrin negatív. Ez év január elején pár napos eltérésekkel 3 rosszullétem volt: -bal oldalon hátul a fejben erős nyomásérzés -forgó jellegű szédülés -émelygés -látótér széle elmosódott Ezek a rosszullétek kb. fél óra után elmúltak. Háziorvos szemészetre (negatív lett), majd neurológiára utalt. Neurológus pajzsmirigy és nyaki ér UH-t kért: mindkettő negatív lett, majd egy 2002-es reumatológiai lelet alapján azt mondta, hogy a nyaki gerinc deformitása miatt szédülök. Tornázzak! Ekkor már a nyelvem jobbra "húzott" ha kiöltöttem és az arcmimikám sem volt tökéletes a bal oldalon. Ezekre annyit mondott, nem kell vele foglalkozni. Februárban kiderült, hogy bal oldali orrmelléküreg polipom van. Ezt szájsebészeten márc. 19-én megműtötték. Április 22-én aranyérműtétem volt. Áprilisi szájsebészeti kontrollvizsgálaton elmondtam az orvosnak, hogy ugyanúgy fáj és dagad a bal arcom, mint műtét előtt, sőt időnként a szám széle és a nyelv bal oldala zsibbad. Szájsebész ajánlotta, hogy mégiscsak menjek a neurológiára,(vagy esetleg pszichiátriára) mert részükről rendben vagyok. Ekkor már folyamatos volt a szédülés, bal oldalam fokozatosan gyengült. Május Ortopédia: (hátha mégis a nyaki gerinc) csigolyák szerkezete szabályos, lordosis majdnem teljesen kiegyenesedett. Dorsalis és oldalperemek az alsó szakaszon kissé hegyesebbek. VI-VII., D.I. csigolya között a porcrés enyhén beszűkült. Kisizületek szabadok. Csontos nyaki borda nem látható. Térdfájásra fizikoterápia. Június 6.: Neurológia: ekkor már a bal lábammal "csosszantottam". Vizsgálat után bent tartottak. Leletek: -Rutin labor rendben -kontrasztos koponya CT: diszkrét , bizonytalan ischaemias jelek (erre egyik orvos azt mondta agyinfarktus, másik szerint semmit nem jelent) -Koponya MR: T2, illetve a FLAIR sequentiákon a fehérállományban frontálisan egy-egy apró, 1,5-2 mm-nyi jelintenzív góc mutatkozik. Vél.: néhány apró bizonytalan demyelinisatios góc. -nyaki ér UH: negatív -mellkasfelvétel: negatív -szív UH, EKG: negatív -pszichiátria:tünetei és azok kontextusa primer szomatoform zavarra nem utal. A körülmények és a helyzet megélésében szenzitivitás és enyhe szomatizácio érzékelhető, ezek azonban, úgy tűnik, csak színezik és nem okozzák a panaszait. Mindennek tükrében a BZD adása újraértékelendő. Pszichiátriai kezelés egyelőre nem javasolt. Bent tartózkodásom alatt a januári rosszullét 3X megismétlődött, bal oldalam nagyon legyengült. Epikrízis: A beteg felvételére bal oldali hemiparesis, periorális zsibbadás, bal arc területi fájdalom miatt került sor. Az elvégzett koponya MRI vizsgálaton észlelt eltérések klinikailag nem relevánsak, azonban hypoplasias jobb artéria vertebralis ábrázolódik. Tüneteit részben a hypoplasias jobb artéria vertebralis okozhatja, részben funkcionális eredetűeknek tartjuk. Neurológiai követés szükséges, két hónap múlva kontroll, javasolt thrombophilia panel, immunpanel irányában vérvétel. Gyógyszerek: Aspirin protect 1X, Betaserc 16mg 3X1, Ergotop 30mg 2X1, Quamatel 20mg 2X1, Gabagamma 300mg 2X1. Két hét múlva háziorvos visszaküld, mert nem javulok semmit. Másik orvos: szerinte semmi bajom, nem kellenek ezek a gyógyszerek. Ő ír mást: Aspirin protect 1X, Magne B6 3X1, Quamatel 20mg 2X1, Trental 2X1. Thrombophilia panel irányába vért vettek. Két hét múlva: pszichiátert felkerestem. Rivotril 0,5 2X1, Sertralin50mg 1X. Neurológus: akkor nem kell a Trental és a Magne B6, szedjem a nyugtatókat. Thrombophilia panel: egy hónap után közlik, hogy hibás volt a mintavétel, meg kell ismételni. Ez történt aug. 02-én. Jelenleg ott tartok, hogy feladom. Eddig összesen 6 neurológus vizsgált, de két egyforma vélemény nincs és csodálkoznak, hogy a pszichiátrián kötök ki. Tüneteim még mindig fennállnak: szédülök,fáj a fejem, gyenge vagyok,ügyetlen a bal kezem és lábam, fáj az arcom, reggelre megdagad, zsibbad, szinte állandó hőemelkedésem van:37,2 (ez a maximális hőmérsékletem), alacsony a vérnyomásom, fáj a nyaki gerincem is. (erre is kaptam fizikoterápiát, de még rosszabb lett, most nyaki gerinc MRI-re várok.) Reggelente izomláz szerű fájdalmam van, mely később szűnik. Bútoroknak, falnak nekimegyek (tele vagyok kék-zöld foltokkal) Minél többet mozgok egy nap, annál ügyetlenebb a járásom. Labor eredményeimben szeptembertől a vérsüllyedés folyamatosan határérték alatti, áprilisban alvadékos minta. Tisztelt Doktornő/úr! Ön szerint is pszichiátriai eset vagyok??? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kovácsné Máté Erzsébet

        WEBBeteg szakértő válasza a szédülés, fejfájás témában

        Kedves Erzsébet!

        Az Ön által leírtak alapján inkább ideggyógyászati, semmint pszichiátriai megbetegedés állhat a panaszai hátterében. A bizonytalanság miatt, amit átél  viszont már elképzelhető, hogy betegségtudata némileg fokozott. Az eddigi vizsgálatokkal elsősorban az  agyi keringészavar fennállását próbálták igazolni. Emellett  azonban még van más olyan  neurológiai  megbetegedés pl. a sclerosis multiplex, ami hasonló tünetekkel járhat. Az is lehetséges, hogy arcfájdalma hátterében az úgynevezett arcidegzsába áll, míg a végtagok gyengeségét a nyaki gerinc vagy a nyaki gerincvelő elváltozása okozza.  Véleményem szerint újabb vizsgálatok elvégzése közelebb vihetne a pontos diagnózishoz, ezért ne adja fel, folytassa a kivizsgálást. A fent említett gyógyszerek közül az Aspirin protect további szedését mindenképpen javasolnám.

        Üdvözlettel: Dr Bessenyei Mónika neurológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-13 21:39:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 19:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés