MR lelet értelmezése (Infarctus lacunaris)

Tisztelt Doktornő! Időnként előforduló szédülés, bizonytalanság érzése miatt 1, 5 éve kontrasztanyagos CT vizsgálatot végeztek nálam. Diagnózis: athrophia cerebri et cerebelli. min. grad. Mivel panaszaim időnként most is előfordulnak a neurológus MR vizsgálatot javasolt, melyet elvégeztettem. A leletemen a következő eltéréseket találták: "A frontális kamraszarvak körül minimális leucoaraiosis. Jobb oldalon parietalisan, a fossa Sylvii fölött 5 mm-es lacunaris infarctus látható. Vélemény: Infarctus lacunaris". Néhány hétig nincs lehetőségem a neurológusommal konzultálni, ezért kérem szépen Doktornőt, hogy segítsen, mivel nagyon megijedtem a vélemény elolvasását követően. Nincs, magasvérnyomásom, sem cukorbetegségem. 4 hónapja elvégeztettem a thrombosis hajlam kiszűrésűre alkalmas minden vérvizsgálatot, minden negatív. Nagyon félek, hogy e területet érintő kisérbetegségnek milyen a prognózisa, fog-e romlani? Utalhat-e komoly betegségre, pl. dementia, SM, Parkinson-kór, Alheizmer-kór. Milyen kezelési, szintentartási lehetőségei vannak? Előre is köszönöm, válaszát, segítségét. Tisztelettel:

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza leucoaraiosis témában

Kedves Kérdező!

A leucoaraiosis megjelenése az MRI képen valóban előrevetítheti az agyi kisérbetegség gyanúját, melyet később a klinikai lefolyás megerősíthet.Ennek lefolyása minden betegnél más és más, nincs két azonos betegség.Hogy Önnél kialakul e a szédülésen kívül bármi egyéb, azt megjósolni nem lehet, talán valószínűsíteni is hiba lenne, hiszen most is pánikol és egyből a legrosszabbra gondol.

Mindenesetre az agyérbetegség megelőzéséhez szükséges előírásokat nem árt betartani.

Jó lenne tudni, milyen betegségre kell gondolnom, amit MPS-ként rövidít.Ez ugyanis számomra egy olyan betegséget jelöl, ami Önnél egészen bizonyosan nem áll fenn.

Kérdés: 2017. augusztus 04., 10:30; Megválaszolva: 2017. augusztus 05., 17:03
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Nootropil vagy Cavinton infúzió? 2
Kedves Mónika!   Válaszát nagyon köszönöm. Ha esetleg személyes konzultációt kérnénk Öntől, megadható az elérhetősége?  A 2...
Szédülés, elesés
Tisztelt WEBBeteg! Kedd délután a 15 éves lányunk megszédült itthon, elesett, a fejét beütötte. Vannak pillanatok, amikre nem emlékszik. Mindez...
Vigil komában van a lanyom
A jövőben mire számíthatunk az...
A lányomnak lábmütét után ujraélesztést hajtottak végre aminek következtében az agy oxigén hiányba került azt pontosan hogy meddig volt az agy...
EEG folytatás
Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát. 6 különböző neurológus látott, ebből ketten nézték meg az EEG felvételt. Az EEG részletesebb...