Parkinsonizmus "korai" diagnózis szerepe?

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megtudni, hogy a betegség lefolyásának, illetve a várható túlélési időnek van-e köze a diagnózis felállításának és a gyógyszerszedés megkezdésének időpontjához Parkinson-betegség esetén. Kicsit bonyolultan fogalmaztam, egyszerűbben: várható-e, hogy lassabban fejlődik ki a betegség, ill. tovább fogok-e élni, ha korábban diagnosztizálják a betegséget, és előbb kezdek gyógyszert szedni. Bár nem vagyok orvos, de teljesen laikus sem, képzettségemnél/szakmámnál fogva tisztában vagyok a betegség jellemzőivel (klinikai ismereteim viszont nincsenek) . Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza Parkinson kór témában

Kedves Kérdező!

A parkinson kór kezelésében lényeges, hogy a betegség gyanúja esetén még nem szabad a gyógyszeres kezelést elkezdeni. Biztos diagnózis esetén is eleinte óvatosan indítani, és érdemes a direkt dopamin adását késleltetni, ameddig lehet. Korán, feleslegesen elkezdett gyógyszerelés korai mellékhatásokat okoz, ami a betegség későbbi stádiumaiban a kezelést igen megnehezíti.Ebben a betegségben az életminőség, a mozgásállapot és a gondolkodási funkciók megtartása érdekében fontos az orvos beteg közti bizalmi kapcsolat, a türelem, és józan megfontoláson alapuló kezelési stratégia.Ez minden betegnél más és más, ezért a betegség tartamát, illetve az élettartamot megjósolni sarlatánság lenne.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. április 21., 10:44; Megválaszolva: 2016. április 22., 06:43

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Lehet-e még a testtartáson javítani?...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám 79 éves, 10 éve állapítottak meg nála Parkinson-kórt, mert jobb keze nyugalomban remegett, tartási instabilitás...
Parkinson kór és Stalevo
Tisztelt Doktornő! Édesanyám 2010-töl parkinson kórban szenved. Kezdetben (2013-ig) medopárt szedett, most Stalevo 125mg x2 db naponta, mellé Jumex...
leszázalékolás?
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Kettő éve parkonson krt diagnosztizáltak nálam 18 mg reqvip-modutap-ot és jumexet szedek.Kopony MRI vizsgálatom negatív.Jobb...
SM vagy más?
Kedves Doktornő! az év első napján jobb oldalra húzó ,erőteljes szédüléssel kerültem sürgősségire.Koponya ct-m negatív lett.Azóta voltam nyaki...
Szédülés, elesés
Tisztelt WEBBeteg! Kedd délután a 15 éves lányunk megszédült itthon, elesett, a fejét beütötte. Vannak pillanatok, amikre nem emlékszik. Mindez...