Gerincprobléma

Tissztelt Doktörnő! Több, mint három éve görcsöl a lábam /a fenekemnél és a combom hátsó felében/ állás, járás során. Az Országos Gerincgyógyászati Központban megállapították, hogy gerinccsatorna szűkületem van mészlerakódás miatt és a 4-, 5. csigolyám elmozdult. Gerincműtétet javasoltak, amit a rizikó, valamint életkorom miatt nem tudom merjem-e vállalni? Milyen következményei lehetnek, /pl. bénulás/, ha ennek nem vetem alá magam. Igyekszem betartani az orvos által javasolt sok mozgást, itthon gerincnyújtó tornát végzek és eljárok a Lukács Fürdőbe vizi tornára. Eddig legalább két éve szedtem fájdalmaim enyhítésére a Voltaren dolo kapszulát. Miután a vérképem szerint a májamat eléggé megviselte, gyógyszert váltottuk, jelenleg napi egy Meloxánt szedek fájdalmaim csökkentésére. Kérdésem a következő: fwennáll-e /a műtét megtagadása miatt/ a bénulás veszélye és milyen módszerekkel tudnám életminőségemet javítani? Előre is köszönöm fáradozását. Tisztelettel Sólyom Antalné

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza gerinccsatorna szükület témában

Kedves Kérdező!

Sajnálom, de pontos választ a kérdésére nem tudok adni, hiszen ahhoz tudnom kéne, milyen mértékű a gerinccsatorna szűkület, és hány milliméteres és milyen irányú a csigolyák elmozdulása.Természetes, hogy gerincgyógyászati központban műtétet javasolnak, hiszen ők sebészek, "késsel" gyógyítanak. A műtétet követő időszakban a további gondozást már nem ők végzik, a mozgásrehabilitáció már nem az ő feladatuk.Nemcsak a konzervatív kezelésnek, a gerincműtétnek is van bizonyos kockázata. Hogy melyik nagyobb, azt az orvos dönti el, és javasol, szakmai végzettségének, szemléletének megfelelően műtétet, vagy konzervatív kezelést. A végső döntést a betegnek kell meghozni. A gerinc degeneratív betegségének legnagyobb kockázata a fájdalom miatt alkalmazott gyógyszerek mellékhatása, bénulásos szövődmény rendkívül ritka. Saját tapasztalatom szerint a műtét kockázata is elsősorban az, hogy a fájdalmak nem szűnnek meg teljesen, sőt, maga a műtét is okozhat egyes esetekben bénulást. A leírtakból remélem látja, hogy egyértelműen a kérdésére nem lehet választ adni.

A konzervatív kezelés, a fürdők, a gerinctorna helyes alkalmazás, fűző viselése, a súlyproblémák megoldása, egészséges táplálkozás, korának megfelelő, nyugodt, kiegyensúlyozott lelki állapot mind alkalmasak, hogy életminősége megfelelő legyen.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2016. március 17., 17:29 ;Megválaszolva: 2016. március 17., 18:54
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Lumbalis CT lelet eredmény leírása
Jónapot kívánok, meg szeretném kérdézni az alábbi CT lelet pontos jelentését és hogy mi okozhatja az alábbi tüneteket, pár hónapja erős isiász...
Oxigénhiány
Ajánlás kérése
MR vizsgálat kiértékelés
Lüktető fejfájás egy pontban?