• Agyi infarktus után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        3 éve volt agyi infarktusom, most 66 éves vagyok. Kb. másfél éve fokozatosan romlik a járásom. Senki nem tudja, mitől. Fél évenként járok infúzióra /Nootropilt kapok/. Akkor újra voltam CT vizsálaton, semmi változást nem állapítottak meg. Hová menjek, milyen vizsgálatokra? Nagyon aggódom. Fájdalmam nincs!

        WEBBeteg szakértő válasza a agyi infarktus témában

        Tisztelt Kérdező!

        Stroke az összefoglaló angol neve az agyi érbetegségek két nagy formájának: az egyik esetben az ér záródik el és így a szövetek nem jutnak elegendő táplálékhoz, oxigénhez (ez az agyinfarktus, vagyis agylágyulás), a másik esetben az ér fala megreped és az agy állományába vér zúdul és roncsolja azt (ez az agyvérzés).

        Az összes agyi érkatasztrófa 80 %-a  az első csoportba sorolható, ahogy az ön esetében is a nem megfelelő vérellátás okozta a bajt. A háttérben a legfontosabb kóroki tényező az érelmeszesedés. További rizikótényező a magasabb életkor, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, az alkoholfüggőség, a zsíranyagcsere zavarai (magas koleszterinszint), a szívbetegségek (elsősorban a ritmuszavarok).

        Agyinfarktust követően nagyon fontos a beteg követése, ezen kóroki tényezők felderítése, kezelése és szigorú ellenőrzése. A további állapotromlás hátterében vagy a már előzőleg sérült agyi terület kiszélesedése, esetleg egy újabb stroke állhat.

        A CT vizsgálat nagyon gyakran a rossz felbontó képesség miatt nem mutat eltérést a korábbiakhoz képest, ezért ilyenkor finomabb felbontású felvételek készítése válhat szükségessé, úgymint az MRI (mágneses rezonancia vizsgálat).

        Állapotromlása hátterében nem csak központi idegrendszeri probléma állhat, a környéki, végtagi idegek károsodása is okozhat járászavart.

        Tisztelettel: Dr. Valicskó Zsuzsanna ideggyógyász szakorvos jelölt


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-08-05 23:00:25; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés