Agyi infarktus után

3 éve volt agyi infarktusom, most 66 éves vagyok. Kb. másfél éve fokozatosan romlik a járásom. Senki nem tudja, mitől. Fél évenként járok infúzióra /Nootropilt kapok/. Akkor újra voltam CT vizsálaton, semmi változást nem állapítottak meg. Hová menjek, milyen vizsgálatokra? Nagyon aggódom. Fájdalmam nincs!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza agyi infarktus témában

Tisztelt Kérdező!

Stroke az összefoglaló angol neve az agyi érbetegségek két nagy formájának: az egyik esetben az ér záródik el és így a szövetek nem jutnak elegendő táplálékhoz, oxigénhez (ez az agyinfarktus, vagyis agylágyulás) , a másik esetben az ér fala megreped és az agy állományába vér zúdul és roncsolja azt (ez az agyvérzés) .

Az összes agyi érkatasztrófa 80 %-a az első csoportba sorolható, ahogy az ön esetében is a nem megfelelő vérellátás okozta a bajt. A háttérben a legfontosabb kóroki tényező az érelmeszesedés. További rizikótényező a magasabb életkor, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, az alkoholfüggőség, a zsíranyagcsere zavarai (magas koleszterinszint) , a szívbetegségek (elsősorban a ritmuszavarok) .

Agyinfarktust követően nagyon fontos a beteg követése, ezen kóroki tényezők felderítése, kezelése és szigorú ellenőrzése. A további állapotromlás hátterében vagy a már előzőleg sérült agyi terület kiszélesedése, esetleg egy újabb stroke állhat.

A CT vizsgálat nagyon gyakran a rossz felbontó képesség miatt nem mutat eltérést a korábbiakhoz képest, ezért ilyenkor finomabb felbontású felvételek készítése válhat szükségessé, úgymint az MRI (mágneses rezonancia vizsgálat) .

Állapotromlása hátterében nem csak központi idegrendszeri probléma állhat, a környéki, végtagi idegek károsodása is okozhat járászavart.

Tisztelettel: Dr. Valicskó Zsuzsanna ideggyógyász szakorvos jelölt

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2008. augusztus 05., 23:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 11:54
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agyi infarktus. (? )
Tisztelt Doktornök, Doktorok! Az édesapám tegnap kòrházba került, mert zsibbadt a jobb oldala valamint szédült! Nem alapos kivizsgálás...
agyi infarktus
Tisztelt Doktor Úr/Nő Édesapámnak 1 hete kb volt egy kisebb agyi infarktusa! azóta homályosan lát! valahol azt olvastam hogy az elhallt rész...
Agyi inkfarktus
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Két éve agyi infarktusra utaló jelet találtak nálam. Fél évig szedtem napi egy szem aszpirint, készítettek egy  MRI...
Agyi infarktus
Kedves Doktor úr! Koszonom a választát, nagyon sokat segített. Azonban ma elvitték édesanyámat CT-re és kiderult, hogy sok kis infarktus van...