Furcsa tünetek

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 40 éves vagyok Crohn betegségben szenvedek. Idén tavasszal elkezdték nálam a Humira kezelést utolsó próbálkozásként, mivel semmire nem reagál a betegségem. Már hónapok óta előfordul, hogy időnként látászavarom van ami abban nyilvánul meg, hogy homályosan látok, de csak az egyik szememre. Ez ahogy jön, úgy el is múlik. Pár hete menés közben a combomon egy kb.tenyérnyi területen nem tudom igazán elmagyarázni a fájdalom jellegét, de úgy tudom leírni mintha egyszerre (leforrázták volna, kést szúrtak volna bele és hangyák mászkálnának rajta) fájdalom jelentkezett. Nem tudtam lépni csak álltam, és a könnyem potyogott az erős fájdalomtól. Kb. negyed óra múlva magától megszűnt. Kb.a látászavar kezdete óta a vizeletemet is alig tudom tartani, ami azt jelenti, hogy ha érzem, hogy kell és pár percen belül nem jutok el wc.-re akkor összepisilem magam (szó szerint) . Pár napja számítógép előtt dolgoztam amikor a lábaimban 4 különböző helyen jött a korábban leírt fájdalom ugyanúgy potyogtak a könnyeim elment a látásom a jobb szememre és remegni kezdett a szemhéjam és emellett a nyelvem teljesen lezsibbadt nem tudtam kontrollálni a mozgását. Gondoltam megpróbálok járkálni egy kicsit hátha jobb lesz, de nem éreztem ahogy a talpam a földhöz ér. Nagyon pánikba estem, de végül lenyugtattam magam. Több mint egy óra múlva javult az állapotom, már csak a nyelvem nem éreztem de ez csak órák múlva szűnt meg. Azóta a combomon a fájdalmak helyein teljesen érzéketlen a bőröm. Járás közben látom, hogy egyenesen megyek, de a fejemben úgy érzem mintha folyamatosan jobb oldalra mennék. Nagyon idegesít, hogy mi lehet ez-az egész! Azóta olyan ingerült vagyok, hogy valaki csak hozzám szól és ordítani tudnék.Nem ilyen vagyok, sőt azért dicsérnek az orvosok, hogy higgadt tudtam eddig maradni, bármi is történt! Azt szeretném kérdezni, hogy okozhatja-e a Humira? (a kezelőorvosom nem tudja megmondani) . Vagy mi okozhatja ezeket a furcsa tüneteket? Előre is köszönöm a válaszát! Marika

Dr. Kalóczkai Andrea válasza zsibbadások témában

Kedves Kérdező!

Nem tudom sem megerősiteni, sem cáfolni, hogy a problémái a Humira szedésével összefüggenek. A panaszok alapján arra utalnak, hogy neuropathia és neuritis alakult ki. E miatt kérjen beutalót neurológus szakorvoshoz vizsgálatra és kivizsgálásra.

Nagyon nehezen kezelhető lehet a betegsége, mert a Humira és az Imuran kezelés együtt sok bonyodalmat okozhat - ezt biztosan mérlegelte a kezelő orvosa.

Jó lenne, ha a vérképét (labor) és vizelettenyésztést is kérne a háziorvostól. E mellett a kezelés mellett nagyon gyakoriak a fertőzések. Szemész orvossal is vizsgáltassa meg magát a látóideg neuropathias eltérésének kizárása miatt (mérjenek CFF értéket is) .

A panaszokra elképzelhető, hogy rakódott némi kis szorongás is. Az alapbetegségével kapcsolatban javaslom, hogy pszichoterápiás segitséget is keressen (pl szomatodráma) .

Kérdés: 2012. december 18., 22:10 ;Megválaszolva: 2012. december 26., 18:30
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Idegsérülés utáni hideg érzés az...
Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül egy hónapja bevertem a jobb vállam a lapockám felett az asztal sarkába, és az utána következő reggelre...
Emésztés, Szív , ideg?
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van, amit nem tudok mi okozhat és hova tudnék ezzel tovább menni. Olyan panaszom van, hogy étkezés után...
Neuropátia?
Tisztelt Doktor Úr! Még novemberben történt, hogy éjjel arra riadtam fel, hogy a bal alkaromban -ujjbegytől könyökig- hangyamászásszerű érzést...
Neurofiziológia lelet
Tisztelt Doktor úr! Neurofiziológiai leletem után szeretnék érdeklődni amiben ez áll (a vizsgálat kar zsibbadás miatt készült, 71 éves...
Fejbőr zsibbadás
Tisztelt Doktor Úr! A problémám ott kezdődött, hogy hajnalban felébredtem és az egész jobb fejrészem elzsibbadt, ez az érzés nem volt fájdalmas...