Szükséges-e műteni a porckorongsérvemet?

CT leletem a következő: A lordosis kiegyenesedett, jelzett balra convex scoliosos látszik. A csontos gerinccsatorna átlagos tág. L. II., III. discus kezdődő protrusiot mutat. A gyökök szabadok. L IV porckorong medialis túlsúllyal egyenetlenül kb. 3 mm-t szétterül, caudal felé medialisan kezdődő kiboltosulás figyelhető meg. Mindkét L5 gyök comprimált. L. V. discus kp. fokban lapos, enyhén szétterül, medialisan széles alapú 9 mm-es elmosott szélű kiboltosulás látszik, alatta kb. 13*5*12 mm-es kiszakadt fragmentum látható. Bal oldali túlsúllyal mindkét S1 gyök hosszan comprimált, a discus a bal L5 gyököt is nyomja. Kezdődő kisízületi arthrosis jelei. Lysis nem diff. Kérném mondja el véleményét erről a leletről. Az érdekelne még, hogy mivel még csak 32 éves vagyok és szeretnék még egy babát, van e esélyem egy terhességre ezen lelet alapján?

Dr. Kerekes Éva válasza porckorong sérv témában

tisztelt érdeklődő!

a leletében egy kezdődő és egy kiszakadt porckorong-sérv látható.

A gyermekvállalás és a porckorongsérv mögött nincs összefüggés.Természetesen a terhesség egy egészséges gerinc számára is megterhelő. Az Ön esetében gyakorli derék-és lábfájdalom várható a terjesség alatt, és jobban igényel majd fizikai kíméletet, mint egy egészséges kismama, és a gyermekkel körüli ápolási teendőket is óvatosan, tudatosan szabad csak végeznie, kímélve a gerincét, de természetesen a gyermekszülés csodájáért mindez nem nagy áldozat. Konzultáljon idegsebésszel egy esetleges műtétről, és utána Bátran vállaljon gyermeket, nehony kifusson a biológiai időből! .

Kérdés: 2012. november 29., 21:39 ;Megválaszolva: 2012. december 03., 15:06
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Műtét vagy terápia?
Tisztelt doktornő. 2 hete zsibbad a bal lábam. Ma meg vizsgáltak, ct re is küldtek. A leleten ami rossznak tűnik. L.IV. korong enyhe körkörös...
Gerincfájdalom?
Tisztelt Doktornő! Tegnap este óta fáj a gerincem egy ponton, föggőleges irányban szinte középen, a háti szakaszon. Azért furcsállom, mert...
Hernia Disci.
Mri leletemmel kapcsolatosan szeretnék felvilágosítást kapni a panaszaimból kifolyólag./ Súlyom 60kg / Több ideje tartó kb másfél hónapja a bal...
Hátfájás - MRI
Tisztelt Doktornő/Doktor! Az MRI vizsgálaton a következő leletet kaptam. Kérem, segítsen értelmezni. A nyaki lordosis íve eltűnt, enyhe kyphoticus...
mire számithatok?
jo napot,,, egy ct eredménnyel kapcsolatban kérném véleményét......az L IV, V CSIGOLYA PEREMÉN OSTEOPHYTA FELRAKODÁSOK VANNAK,,,, AZ IV/V RÉS...