Alvászavar - ébredés átforduláskor

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Szíves véleményét szeretném kérni alvásproblémám ügyében. Előzmény: 2008-ban diagnosztizáltak nálam mellékpajzsmirigy adenómát - ezt ultrahangon s izotóp vizsgálaton látták. Magas PTH és kálcium értékeim ellenére endokrin szakorvosom nem akart sebészhez utalni. Azt mondta majd akkor ha csontom törik, vagy vesekövem lesz. A PTH a normál érték 2-3x-sa volt, a kálcium szintre maga az orvosom mondta néha, hogy "extrém magas". A betegség több kellemetlen tűnet mellett izomfájdalmakkal járt. A nyakamtól lábujjakig minden izmom állandóan fájt, nehéznek éreztem a testem és nehezen emeltem, járástempóm lelassult. Lépcsőzni, felállni kínszenvedés volt. Mivel nem bírtam az állandó fájdalmat és januárban az orvosom kijelentette szerinte talán 5 év múlva érek meg műtétre (ha vesekövem lesz) én kikértem az Önök véleményét. Dr. Fáklya Mónika válasza alapján magánalapon kértem egy pajzsmirigy specialista (Prof. Dr. Gál István) véleményét. Ő a Telki Magánkórházban február végén megoperált. (4 órás műtétem volt, ami során a mellékpajzsmirigyem, a csecsemőmirigyem, a göbökkel teli jobb pajzsmirigy lebenyem és a pajzsmirigy lebenyeket összekötő hidat távolította el.) Szerencsére operációm óta nincsenek fájdalmaim és sok egyéb tűnetnek is sikeresen hátat fordítottam. (Ez természetesen boldoggá tesz.) A problémám az alvászavar. Mikor a betegséggel éltem a testem megszokta, hogy este ha megfordultam felébresztett - gondolom az izomproblémák miatt. (Talán valami agyi inger, reakció volt arra, hogy gond van.) Így eljutottam oda, hogy egy sima megfordulás nálam felébredést jelentett. Igaz most már nincsen gondjai az izomzatomnak, de alváskor még mindig felébredek ha megmozdulok. Így napi pár órát ha tudok aludni jó esetben, gyakran azt is részletekben. Kimerültnek érzem magam emiatt. Nem találok rá megoldást. GERODORM tablettát is szedtem, de amelett is felébredtem. Lenne kedves ajánlani számomra valami jótanácsot? Köszönöm szépen.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kalóczkai Andrea válasza alvászavar témában

Kedves Kérdező!

Nagy valószinűséggel valóban az alvásának ciklicitása szenvedett károsodást. Ez azonban lassan magától is visszaállhat. Első lépésként kereshet a patikában, gyógynövény szaküzletekben melatonin tartalmú alvást segitő nem gyógyszernek minősülő készitményt. Ha ez sem segit több hetes próbálkozás után sem, akkor nem altatókat javaslok, hanem antideptesszáns gyógyszert, ezt pszichiáter vagy neurológus irhatja fel, nekem a mirtazapin hatóanyú készitmények váltak be a betegeknél. Az alvás körülményit is optimalizálni kell, és jó lenne, ha megtanulna relaxálni vagy meditálni, és ezt alkalmazná minden este lefekvés előtt.

Kérdés: 2012. október 09., 04:20; Megválaszolva: 2012. október 11., 20:31
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Alváshiány
Kedves Doktor Úr! Alváshiánnyal kapcsolatban lenne kérdésem, 6 napon keresztül azt csináltam, hogy egyik nap vagy semennyit, vagy nagyon minimális...
Alvás zavar?
Tisztelt WebOrvos. Alvásom elég gyatra. Hiába szedek valeriana vagy más hasonló gyogyfűészítményt egyszerűen nem tudom magam kipihenni. (igazából...
Létezhet, hogy maradandó idegi...
Idegsebész szakorvos véleményére lennék kíváncsi. 3 hónapja egy buli alkalmával elszaladt velem a ló, nagyobb mennyiségű koffein, alkohol, egy...
Csattogtat
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Kérdésem a következő lenne pár éve a fiam (14 éves volt) éjszaka alvás közben csattogó cuppogó hangot hallatott ...
Alvásprobléma
Kedves Doktor Úr/ Nő! Az egyik ismerősömnek alvásproblémája van.Tudatában van annak, hogy álmodik de nem tud felébredni az álmából.Álmában...