neurológiai betegség

Tisztelt Válaszadó! Édesanyámmal kapcsolatban írok. Édesanyámnak 20 éve agyműtéte volt, melyet sugárkezelés követett. 3 éve a viszonylag jó (önellátó) állapota romlani kezdett, melyet egy agyvíz elvezetési problémára vezettek vissza és egy shunt beültetés következett. E műtét eredményeképpen nagyon rossz állpotba került, jobb oldala egy műtéti bevérzés miatt hetekre lebénult, majd lassú javulásnak indult, ami kb 2 évig tartott, mialatt ujra (nagyon labilisan) megtanult járni, és alapvető dolgokra ismét képes lett, rejtvényfejtés, evőeszközzel evés, önálló mozgás. Bár a rövidtávú memóriája nagyon rossz, azért értelmes, elég jól komunikál. Pár hónapja azonban újra rosszabodik az állapota, ami főként a mozgásában mutatkozik, ezáltal alapvető funkcióiban is. Főleg a jobb oldala gyengült meg nagyon, ahol a bénulás is volt. Sajnos nemrég combnyaktörése is volt- gonolom emiatt eshetett el-, amiből már felépült, de az az észrevételem, hogy a mozgása, járása a pillanatnyi állapotától függ. Ha kipihent, akkor jobb, fáradtan szinte egyáltalán nem tud járni. Olyan, mintha az agya és a végtagjai között nem lenne megfelelő az "adatátvitel". Az orvosok keringési problémára hivatkoznak, és nem igazán kaptam semmiféle segítséget azzal kapcsolatban, lehet e valamit tenni a helyzet javítására, vagy megállítására. A nehezebb kommunikáció miatt a rehabilitációs intézetek fel sem veszik, hiszen neki olyan intézmény kellene, ahol a hozzá hasonló betegekkel foglalkoznak. Kérdésem az lenne: Van e valamilyen orvosi módszer, amit kipróbálhatnánk a keringése javítására? Gyógytornász segíthet e? Ezt azért kérdezem, mert a probléma nem az izmaival van. Akupresszurára, egyéb gyógymódra s nyitott vagyok, de fogalmam sincs, merre induljak. Amennyiben tudnak segíteni tanácsokkal, esetleg neurológus ajánlásával, megköszönném. Nagyon szeretnék anyukámnak segíteni, hiszen még csak 64 éves, és úgy él mint egy 80 éves nagyon beteg néni.

Dr. Kerekes Éva válasza neurológiai problémák témában

Tisztelt Érdeklődő!

Valószínűleg nem lehet érdemlegesen javítani az édesanyja állapotán, ha az orvosai nem javasolták a további kezelését, és a rehabilitációs szakorvos nem véleményezte rehabilitálhatónak. A keringés javítására csak gyógyszert és infúziót alkalmazunk, az egész országban egyformát, és sajnos ezek érdemlegesen nem tudnak segíteni. Hogy segíthet-e a gyógytornász, ezt csak a beteget kezelő neurológus és/vagy rehabilitációs szakember tudja megmondani. Az akupresszura biztos haogy nem.

Jobbulást kívánok az édesanyjának!

Kérdés: 2012. szeptember 06., 12:41 ;Megválaszolva: 2012. szeptember 07., 16:01
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
EEG Lelet értkékelése
Oxigénhiány
Ajánlás kérése
MR vizsgálat kiértékelés
Lüktető fejfájás egy pontban?