Ez milyen eséllyel Sclerosis Multiplex?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Kb 2 hete mindkét kezem szimmetrikusan a III-V ujjaimon zsibbadás és spinothalamicus érzészavar alakult ki(lőbb a jobb kisujjon majd kb egyszerre a többin). Konstants fennáll, változatlan formában. Egy neurológus elküldött nyaki gerinc MR vizsgálatra, ahol a következőt találták: dens magasságában a középvonalban 6*2 mm-es T2 hyperintense, rosszul elhatárolódó képlet, amely egyértelmű aktivitást nem mutat, kontrasztanyagot nem halmoz. Lehet demyelinizációs terület. Ezzel visszamentem az orvoshoz, aki nem mondott semmit, csak kért egy VEP vizsgálatot(amire mához 20 napra kaptam időpontot) ill elküldött egy teljes szemészeti kivizsgálásra, ami negatív(rövidlátó vagyok, kicsit romlott a látásom, de ez megszokott, látótér, szemnyomás, szemfenék jó). A tüneteim változatlanok, annyival kiegészítve, hogy 2 napja már fájdalmat is érzek a kezeimben, főleg a zsibbadó ujjakban, de fel-felvillan az alkarjaimban is. Nem kibírhatatlan, de érzem. Tapasztalatom szerint reggel kicsit jobb és este felé jobban fáj, jobban zsibbad és a kezdethez képest is erősebb a zsibbadás, kevésbé érzek vele. Mozgás tökéletes, estefelé néha szorításra alkarfájdalom jelentkezik. Más tünet nincs, talán ügyetlenebb vagyok, de ez lehet az idegesség miatt is. Másfél éve elhúzódó, migrénszerű fejfájás és látászavar miatt volt egy koponya MR vizsgálatom, az negatív, az orvosom szerint ez jó jel és ezért újabbat nem tart szükségesnek. Szeptembertől harmadéves orvostanhallgató leszek. Az orvosomtól kérdeztem, hogy ez milyen eséllyel SM(ill mi lehet még), szerinte nem az, de úgy éreztem inkább nem akar válaszolni. Ha valóban az, akkor orvos sem lehet belőlem. A kérdésem az lenne, hogy Ön mit gondol mi lehet ez(más vizsgálati eredményem nincs, minden leírtam) és elégségesnek tartja-e a kért vizsgálatokat? Kedden voltam az orvosomnál, ma kellett volna visszamennem, de jövő péntekig nem is lesz. Milyen más vizsgálatot lenne még érdemes elvégezni? Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a szklerózis multiplex témában

Tisztelt kollegina! A sok tanulnivaló mellett érdemes megjegyezni: sem az internet, sem az MR, PET-CT, stb nem helyettesítheti az orvosi vizsgálatot: az anamnézist, a személyes neurológiai vizsgálatot, a kristálytiszta logikát, a biztos tudásanyagot, és a megérzést (ne feledd, az orvostudomány művészet, nem exact tudomány! ).Bizz az orvosodban! Nem mondom, hogy nincs rossz orvos, akkor keress másikat, de ne kérdezz ismeretlent látatlanban az interneten a leleteidről. A fejfájás diagnózisához nem kell MR, csak jól kikérdezni a beteget. A panaszaid SM-re nem típusosak. Az SM valóban demielinizációval jár, de nem minden demielinizácio SM. az SM klinikai kritériumai:lagalább 2 schubb, ami legalább 3 tünettel és/vagy MR, VEP, liquor eltérésel jár, stb. Ameddig ez nem valósul meg, addig nem nevezzük a beegséget SM-nek.Ugyanis bármilyen átmeneti fertőzés, keringési zavar okozhat delyelinizácitót, amit teljesen meggyógyulhat. Így most csak az atyaúristen tudja, hogy ez SM vagy nem, a neurológus ezt a mostani panaszok és leletek alapján nem fogja tudni megmondani. Hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni, a neurológusod tudja. Csak a prognózist még nem, és nem is fogja, ha csak ennyi eltérés van, hálistennek. Az SM kezelésében mostanában áttörések vannak, úgyhogy miért nem lehetnél orvos, feltéve, ha megváltozik a mentalitásod, és nem értékeled túl a képalkotó vizsgálatokat? Tolókocsbn is dolgoznak azok, akik igazán akarnak, hiszen a legtöbb orvos az agyával dolgozik. Remélem, hamarosan rendeződik minden, és kiderül, hogy nem olyen nagy a baj! addig meg bizzál az orvosodban!

Kérdés: 2012. augusztus 10., 09:44; Megválaszolva: 2012. augusztus 14., 00:49
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Bfs?
Szédülés MRI lelet
fejfájás
fej felszínének fájdalma
Aneurysma gyanú