agysorvadás

Édesanyám évtizedek óta magasvérnyomásban szenved, ezen kívül szülés után trombózisa is volt a bal lábán és a változó kor pikkelysömört váltott ki nála. Túlsúlyos és erősen dohányzik. Évente megy orvosi ellenőrzésekre, s most koponya MR vizsgálatot is javasoltak neki, melynek véleménye: "A látott kép alapján felmerül demyelinisatios folyamat lehetősége. Mérsékelt fokú atrophia cerebri. Aneurysma jobb arteria carotis interna cavernosus ( C. IV.) szakaszán. Tulajdonképpen foetalis telődésű jobb ACP." Segítségét kérném ennek pontos lefordításában! Mennyire nagy a baj? Mi a teendő? Hogyan lehet ezen segíteni? És mi várható? Ebben a korban az agysorvadás nem "korai"? Hiszen 57 éves. Mi okozza ezen problémákat? Az agysorvadás lehet alkoholfogyasztás következménye is? Vagy pedig az eddigi betegségei következményei? Javasolnak-e esetleg valamilyen alternatív megoldást? pl. étrendkiegészítők, mozgás..stb? Várom szíves válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza a agysorvadás témában

Tisztelt Érdeklődő! A lelet lefordítása nem megoldás az Ön számára, ennek tartalma csak a neurológus számára mond bármit. A fenti eltéréseket feltétlenül minél gyorsabban mutassa meg a vizsgálatot kérő neurológusnak, mert ezekkel az eltérésekkel további életbevágóan fontos teendők vannak. Hogy mi várható, arról a kivizsgálás befejeztével tudják majd tájékoztatni Önöket. A mérsékelt atrophia cerebrit agysorvadásnak fordítani is pontatlan, félreértésekre ad lehetőséget (ezért sem fordítom Önöknek le a MR lelet latin kifejezéseit, mert ez értelmetlen lelki ártalmakat okozhat). Akkor használják a radiológusok az atrophia cerebri leírást, ha a koponyacsont és az agyállomány közt nagyobb a távolság. De ennek önmagában nincs jelentősége, lehet veleszületett is, és az agysejtek mennyisége ettől lehet normális. Számos kiemelkedő tudósnak van ilyen lelete, és nincs szellemi leépülése. Az eltérést akkor veszi figyelembe a neurológus, ha a beteget szellemi leépülés miatt vizsgálja ki, és esetleg a korábbi koponya CT-n nem volt látható. Az alkohol és dohányzás fogyasztása inkább a demyelinisationak leírt elváltozásokat okozhatja, de az agysejtek mennyiségét is pusztítja. Az étrend-kiegészítő nagyon hasznos, de nem tudja kivédeni az alkohol, dohányzás, magas vérnyomás ártó hatásait. A mozgás ezeknek a betegségeknek az egyedüli hatékony kezelése, de ezt gyógytornásszal meg kell beszélni.

Kérdés: 2012. június 25., 11:02; Megválaszolva: 2012. június 26., 21:17
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szklerózis?
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés