agysorvadás

Édesanyám évtizedek óta magasvérnyomásban szenved, ezen kívül szülés után trombózisa is volt a bal lábán és a változó kor pikkelysömört váltott ki nála. Túlsúlyos és erősen dohányzik. Évente megy orvosi ellenőrzésekre, s most koponya MR vizsgálatot is javasoltak neki, melynek véleménye: "A látott kép alapján felmerül demyelinisatios folyamat lehetősége. Mérsékelt fokú atrophia cerebri. Aneurysma jobb arteria carotis interna cavernosus (C. IV.) szakaszán. Tulajdonképpen foetalis telődésű jobb ACP." Segítségét kérném ennek pontos lefordításában! Mennyire nagy a baj? Mi a teendő? Hogyan lehet ezen segíteni? És mi várható? Ebben a korban az agysorvadás nem "korai"? Hiszen 57 éves. Mi okozza ezen problémákat? Az agysorvadás lehet alkoholfogyasztás következménye is? Vagy pedig az eddigi betegségei következményei? Javasolnak-e esetleg valamilyen alternatív megoldást? pl. étrendkiegészítők, mozgás..stb? Várom szíves válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza agysorvadás témában

Tisztelt Érdeklődő! A lelet lefordítása nem megoldás az Ön számára, ennek tartalma csak a neurológus számára mond bármit. A fenti eltéréseket feltétlenül minél gyorsabban mutassa meg a vizsgálatot kérő neurológusnak, mert ezekkel az eltérésekkel további életbevágóan fontos teendők vannak. Hogy mi várható, arról a kivizsgálás befejeztével tudják majd tájékoztatni Önöket.

A mérsékelt atrophia cerebrit agysorvadásnak fordítani is pontatlan, félreértésekre ad lehetőséget (ezért sem fordítom Önöknek le a MR lelet latin kifejezéseit, mert ez értelmetlen lelki ártalmakat okozhat) . Akkor használják a radiológusok az atrophia cerebri leírást, ha a koponyacsont és az agyállomány közt nagyobb a távolság. De ennek önmagában nincs jelentősége, lehet veleszületett is, és az agysejtek mennyisége ettől lehet normális. Számos kiemelkedő tudósnak van ilyen lelete, és nincs szellemi leépülése. Az eltérést akkor veszi figyelembe a neurológus, ha a beteget szellemi leépülés miatt vizsgálja ki, és esetleg a korábbi koponya CT-n nem volt látható.

Az alkohol és dohányzás fogyasztása inkább a demyelinisationak leírt elváltozásokat okozhatja, de az agysejtek mennyiségét is pusztítja.

Az étrend-kiegészítő nagyon hasznos, de nem tudja kivédeni az alkohol, dohányzás, magas vérnyomás ártó hatásait. A mozgás ezeknek a betegségeknek az egyedüli hatékony kezelése, de ezt gyógytornásszal meg kell beszélni.

Kérdés: 2012. június 25., 11:02; Megválaszolva: 2012. június 26., 21:17
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agyi zavar? - MR lelet
Epilepszia
Agyi zavar?
Mi lehet a gyakori izomrángás és...
2 éves gyermek alvás közben...