gerincdaganat, műtét vagy nem?

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Gerinc problémáról szeretnék véleményt kérni Anyósom részére! . MR lelet: Az L III.csigolya felső fedőlapja besüppedt, ide az L II. discus herniálodik. Az L III.csigolya dorsalis konturja beboltosul a gerinccsatornába és az szűkíti jobb oldalon.Valószínűleg a jobb eredő L IV.gyök comprimált. A T1 és T2 súlyozott szekventiákon jelszegény, inhomogén, 17×37 mm-es elváltozás látható at L III.csigolya jobb oldali részében, mely a SPIR szekventián fokozottabb jelintensitású és enyhe inhomogén kontraszthalmozást mutat. A kép alapján régebbi compressios fractura és a kontraszthalmozás miatt uakkor metastasis gyanúja is felmerül. A conus medullae az L I.csigolya magasságáig ér, normál jelintenzitású. Az intervertebralis rések dorsalisan beszűkültek. Az L.I.-IV. discusok dehydraltak.Egyik dr azonnali műtétet javasolt, másik nem műtené.Harmadik dr sugár kezelést javasol azonnal.Ez január óta húzodik.Hozzá tartozik még, hogy a tüdőn góc árnyék látható.Daganatos folyamat gyanúja merült fel mely érinti a tüdőt, májat, csigolyákat. A Lumbális III.csigolya összeroppant. Műtétet nem szeretne.Tüdőtükrözés negatív.Biopsziát csinálnak ma.Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza neurológia témában

Kedves Érdeklődő!

Nehéz és nem egyértelműen szabályozott kérdés, hogy kire tartozik a többes áttéttel élő daganatos beteg. Leginkább az onkológusra.

Én a Debreceni Klinika hozzáállását ismerem, neurológusként. Nekem nagyon szimpatikus, hogy nem küldözgetik ide-oda a beteget, hanem az a szakember, aki felfedezi az áttétet, konzultál a többiekkel. Az idegrendszert érintő daganat/ áttét esetében két hetente ül össze a neuro-onkológiai bizottság, ennek tagjai az idegsebészek, neurológusok, onkológusok, sugárkezeléssel foglalkozó szakemberek, radiológusok. Mindenki hozza az eseteit és a felvételeket. És közösen beszélik meg, hogy az adott betegnek a sugárkezelés, vagy a műtét, vagy a kemoterápia milyen esélyt adna, és milyen mellékhatásokkal járna. És közösen döntik el, hogy minden adott beteg számára melyik kezelési módszer biztosítja az aktív, emberhez méltó életet. Nem a leghosszabb túlélést, hanem az aktív, emberhez méltó létet. Mert lehet, hogy az idegsebész eltávolítja a daganatot, de a beteg lebénulva éli majd az életét. És lehet, hogy a kemoterápia meghosszabbítja a beteg életét néhány évig, de a mellékhatások miatt folyamatosan szenved, fekszik, hány majd.

Ha Önöknél nincs ilyet bizottság, akkor az ön helyében és az onkológus véleményét kérném ki. Megkérdezném azt a szakembert, aki a műtétet javasolta, hogy milyen szövődményekre lehet számítani, és mennyivel javul a műtéttől a beteg túlélése, figyelembe véve a tüdőben és a májban elhelyezkedő áttéteket.

Mindegyik szakember döntéséhez kell szövettani eredmény, mert ettől függ minden!

Kérdés: 2012. június 14., 16:04; Megválaszolva: 2012. június 15., 19:58
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Erős szúró, égő, bizsergő...
Várható-e javulás...
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás