Epilepszia gyermekkorban

Tisztelt Doktornő! Kislányomat myoklónusos epilepsziával diagnosztizálták. Ez abban nyilvánult meg, hogy napi 2-3 alkalommal elesett és a felsőtestén, felső végtagjain pár másodpercig tartó "rángatózás" jelentkezett. Illetve lázas állapotban összecsuklott vagy a szemét rövid időre lecsukta. Az eszméletét még egyszer sem vesztette el. Jelenleg Convulex szirupot kap 5 hónapja, 2-szer 6ml-t naponta. Sajnos a rohamok nem szűntek meg teljesen, még így is 3-4 naponta egyszer van rohama. A kérdésem az lenne, hogy miért nincs és nem is volt soha rohama mikor ült vagy feküdt? Az "elesések" nagy része inkább megbotlás, egyértelmű, hogy nem a roham miatt esett el, hanem pl. megbotlott egy cipőben és ezután kezdődött a roham. Másik kérdés, hogy érdemes még várni ennyi idő után arra, hogy a Convulex tünetmentessé teszi? Az adagolással addig variáltunk, míg eljutottunk egy olyan szintre, hogy nem volt rohama, de nemrég ismét elkezdődött. Van-e valami megoldás a gyógyszer mellékhatásainak mérséklésére (agresszivitás, álmatlanság, dührohamok)? Előre is köszönettel, Zsuzsa

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza epilepszia témában

Tisztelt Édesanya!

Több myoklónusos epilepszia típus ismert, különböző lefolyással. Kérdései nagyon lényegesek, és az is tipikus anyai hozzáállás, hogy megpróbál okot találni a diagnózis hárításához, és hogy önmaga előtt is rejtetten tévesnek gondolja a neurológus véleményét, terápiáját. Ezek a kételyek, szenvedések minden szülőt nagyon megviselnek, mire eljutnak odáig, hogy elfogadják a diagnózist, és bízzanak a neurológusban.

Én látatlanban nem válaszolhatom meg, hogy roham vagy nem az Ön által leírt jelenség (nekem rohamnak tűnik a leírtak alapján) . Az szakmai szabály, hogy minden gyógyszert, amit kipróbálunk, feltitrálunk az adható maximális adagig, mert csak magas adagokban hatásosak. A mellékhatásokat mindig részletesen mondja el a neurológusnak, aki ennek alapján eldönti, hogy másik gyógyszerre próbál váltani, vagy remélhető, hogy a mellékhatás csökken, elviselhetővé válik.

Ha nem sikerül teljesen megbízniuk az orvosukban, akkor forduljanak a közelükben működő epilepszia centrumba (nem baj, ha nem gyermekneurológushoz, az epilepszia szakrendelésen dolgozó szakemberek értenek a 3 évesek epilepsziájának a kezeléséhez) . Én nem haragszom, ha a páciensem így dönt, és visszafogadom, mikor rádöbben, hogy bárkihez fordul, a diagnózis ettől nem változik. És innentől kezdve már könnyebben működünk együtt a gyermek rohammentességének érdekében.

Dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos, epilepsziában jártas szakember, Kisvárda.

Kérdés: 2012. május 21., 23:48; Megválaszolva: 2012. május 24., 13:56
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás
Vascularis mailformatio
Erős Fejfájás