neuropathia?

Tisztelt Doktornő /Úr! Körülbelül 10 éve zsibbad a bal és a jobb lábam bokától lefelé. Ez nem fokozódott az eltelt időben, a legérzéketlenebbek a nagylábujjaim, de már megszoktam. A zsibbadás nem fokozódik éjjel, a lábam pedig inkább hűvösebb, mint meleg tapintású. "Hangvillás" vizsgálattal a jobb lábam belbokánál 6-os, nagylábujj 4-es, balnál 5-ös és 0-ás. Cukorbeteg tudtommal nem vagyok, viszont régebben többet ittam szeszes italt. Felírtak Milgammát és Thiogammát, végeztek neurometerrel vizsgálatot, a lábnál mindhárom vizsgált rosttípus károsodott, a vastag rostok jobban, a vékonyabbak kevésbé. Néhány éve alkalomszerűen erős szívdobogás érzésem jelentkezik, a vizsgálat 2010-ben nem mutatott ki kórosat, erősebben dobogott néha a szívem és magasabb volt kicsit a pulzusom (80-90 között) . Kaptam nebivololt, napi fél tablettát szedek, a pulzusom 60-80 között szokott lenni. A vérnyomásomat ellenőriztem ülve és utána állva is, általában a systoles érték kb. 10-15-tel alacsonyabb álló helyzetben, a diastoles pedig kb. megegyezik, néha még picivel magasabb is, a pulzus állva magasabb kicsit, mint ülve. A bokáim sérülései miatt (kibicsaklás) 20 éve jártam ortopéd szakorvosnál, röntgen, MRI vizsgálat után azt a diagnózist kaptam, hogy nem lehet vele semmit csinálni, mert teljesen tropára mentek. Akkor még nem zsibbadtak a lábaim, "csak" a belbokáim szúrtak rendesen. A napokban ismét elkezdett kalapálni a szívem, plusz kicsit szédülök is, de ez inkább csak hullámokban jön, pl. ha elfordítom hirtelen a szemeimet valamelyik irányba, kettő-három szívverést a bal fülemben és a halántékomban is érzek, valamint furcsa borzongást, ami utána el is múlik. Ez kiegészült egy olyan érzéssel, mintha előre akarnék dőlni, pl. buszon utazva fékezésnél ez rosszabb. Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi lehet a zsibbadás, szédülés valamint a szívverések oka, valamint van-e pontos módszer az autonóm neuropáthia esetleges meglétének diagnosztizálására? Köszönettel Attila

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Kerekes Éva válasza neurológia témában

Tisztelt Érdeklődő!

Részletes leveléből egyértelműen kitünik, hogy nagyon körültekintően kivizsgálták, így biztosan állíthatom, hogy az ön neurológusa a szédülés és a zsibbadás okát sokkal pontosabban tudja megválaszolni, mint bári látatlanban.

Az autonom neuropthia pontos diagnosztiálását nem lehet úgy megoldani, mint a periferás idegekét, hiszen az autonom idegrendszer a belszerveinket irányítja, így direkt mérések nem kivitelezhetőek. Azért beszélünk róla, hogy egy-egy szakember ne felejtse el, hogy a cukorbetegeknél, valamint a daganatos alkoholos polyneuropátiában szenvedőknél mindig gondolni kell rá. Az alsóvégtagi polyneuropátia látványos panaszokkal és tünetekkel jár, de ezeknél e betegeknél a belsó szerveket irányító ugynevezett autonom idegek is betegek, ami hírtelen szívritmuszavarral, valamint egyéb rendelleneséggel járhat. Biztos diagnózis felállítása nem szükséges, hiszen a kezelése az egyéb polyneuropátiával azonos, de nekünk, orvosoknak, emlékeznünk kell rá, ezért a beteget kivizsgálását EKG-vak is ki kell egészíteni. Panaszmentességet kívánok!

Kérdés: 2012. május 15., 18:29; Megválaszolva: 2012. május 17., 15:28
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás