Segítség kérése MRI kiértékeléséhez.

Tisztelt Címzett! Leírom a koponya MRI vizsgálat szövegét és szeretnék segítséget kérni, kell e, illetve mennyire sürgős a műtéti beavatkozás? Az alapproblémám egy éjszakai epilepsziás roham volt 2011.09.08. éjszaka. Akkor találták meg az elváltozást az agyamban, de a kezelőorvossal abban maradtunk, hogy fél év múlva újra megnézik. Ennek eredményét írom le: Jobb oldalon parasellarisan a középső koponya gödörből előemelkedő 3, 5 cm-es, a T2 súlyozott és FLAIR képeken mérsékelten alacsonyabb jelintenzitású (meszesedés) , a kontrasztanyagot intenzíven homogénen halmozó terime látható. Az elváltozáson belül húzódnak az 1-4 mm-re megvastagodott, elmeszesedett parasellaris meninx-ek. Ugyanakkor a terime a sinus cavernosust is infiltrálja, körbeveszi a carotis syphont. Az arteria cerebri media megemelt, innen kis ellátó erek követhetők a tumorhoz. A basalis cisternák beszűkültek. Középvonali dislocatio nincs. A supratentorialis kamrarendszer kifejezetten gracilis, helyzete megtartott. A convexitas feletti liquorterek is beszűkültek. Az infratentorialis liquorterek helyzete, tágassága megtartott. A kisagy és az agytörzs területén szignaleltérés nem látszik. A cerebellaris tonsillák a szokottnál mélyebben helyezkednek el a foramen magnum szintjét csaknem 1 cm-el meghaladják. A myelon ábrázolt felső szakaszán syringomyelia nem látszik. Vélemény: jobb oldali parasellaris térfoglalás, mely meningeoma lehet. Arnold-Chiari malformáció I. Kérem a segítségüket, hogy pontosabb képem legyen mivel állok szemben és mit tegyek?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza koponya MR témában

Tisztelt Kérdező!

Az MR leletében két különböző elváltozás szerepel. Az egyik, a meningeoma a kemény agyburkokból kiinduló jóindulatú daganat. Jellemző a meningeomákra, hogy lassan növekednek, viszont helyzetüktől függően különböző tüneteket, akár epilepsziát is okozhatnak. Kezelést is a helyüktől, az általuk okozott tünetektől, életkortól szokták függővé tenni. Idegsebészeti műtét vagy speciális sugárterápiás eljárás (gamma-kés) lehet elvileg a kezelése. A leírás szerint az Ön esetében az agyalapon lévő meningeoma szorosan érinti az artériákat és a sella (töröknyereg) melletti vénás hálózatot (ez a sinus cavernosus) , emiatt a kezelést illetően nagyon gondos mérlegelés szükséges, amihez pontosan fel kell mérni a tüneteket és az egyéb jeleket (például az Ön esetében a látás, szemmozgás esetleges zavarait) , valamint a lehetséges növekedés ütemét - erről a lelet idézett szövegében nem írtak, de a felvételek egymás melletti összehasonlításával megállapítható.

Az Arnold-Chiari I. malformáció egy veleszületett fejlődési rendellenességnek felel meg: a kisagy legalsó, kitüremkedő részei, a tonsillák (magyarul mandulák) alakja atípusos és lefelé a csontos koponya alján lévő lyukon, az öreglyukon át elődomborodnak. Ez a kóros állapot azzal jár, hogy az esetek egy részében nyomást gyakorol az ebben a magasságban lévő nyúltvelőre, ami különböző idegi tüneteket (többek között fejfájást, nyelési zavart, koordinációs zavarokat, érzés- és mozgászavarokat) okozhat, amit bizonyos manőverek (ásítás, köhögés, tüsszentés stb.) provokálnak illetve súlyosbíthatnak.

Az nem derül ki a felvételek ismerete nélkül, hogy tulajdonképpen van-e és milyen mértékű a tényleges térszűkítő hatás, esetleges műtéti beavatkozás e szerint mérlegelendő. Az agy- és gerincvelői folyadék (liquor) áramlási zavarával járhat, ami a syringomyeliának nevezett rendellenességhez vezethet - ez egy agyvízzel teli csőszerű képződmény a gerincvelőn belül. Ilyent Önnél nem láttak.

Mindenképpen idegsebészeti konzílium szükséges mindkét elváltozás megítélésére, attól függően sürgős, hogy növekszik-e a meningeomája vagy vannak-e tünetei.

Kérdés: 2012. május 04., 17:46; Megválaszolva: 2012. május 09., 21:28
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Tovabbi teendo
Erős szúró, égő, bizsergő...
Agydaganat?
Lelet értékelése
Szédülés, imbolygás